Hoe kwam Britse leraar vrij uit handen ontvoerders Libië?

05 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

David Bolam, een Britse leraar die les gaf op een internationale school in de Libische stad Benghazi, is vrijgelaten door zijn ontvoerders. Is er losgeld betaald voor zijn vrijlating?

De vrijlating werd zaterdag bekendgemaakt door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bolam verkeert in goede gezondheid en is intussen herenigd met zijn gezin. Zijn ontvoering eerder dit jaar is op verzoek van het ministerie en de familie van Bolam bewust stilgehouden.

Leger van de Islam

Op 28 augustus was de Brit in een video te zien, waarin hij de Britse premier David Cameron verzocht om ervoor te zorgen dat zijn vrijlating zou slagen. De publicatie van het filmpje op internet werd opgeëist door een radicaalislamitische groep die zich ‘het Leger van de Islam’ noemt, maar niet zeker is of zij ook achter de gijzeling zitten.

Volgens schoolpersoneel was hun collega gekidnapt door een lokale militie toen hij boodschappen ging doen. Een oud-collega vertelde aan de BBC dat Bolam het land niet wilde verlaten, ondanks het feit dat Libië het toneel is van radicaalislamitisch geweld, terrorisme en (politieke) strijdgroepen die elkaar bevechten om de macht na de val van dictator Muammar Khadaffi in  2011. Voor westerlingen is het er allerminst veilig, maar Bolam ‘geloofde erin dat hij goede dingen deed’.

Losgeld

Een BBC-verslaggever zegt te weten dat er losgeld is betaald, maar om hoeveel geld het gaat, is onbekend. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou niet betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen. Lokale politieke facties zouden voor de vrijlating hebben gezorgd, toen zij geld kregen toegeschoven.

Er bestond lange tijd de vrees dat Bolam hetzelfde lot zou overkomen als de door Islamitische Staat (IS) ontvoerde Britten David Haines en Alan Henning, die allebei in Syrië werden onthoofd. In Algerije, een buurland van Libië, kwam onlangs de ontvoerde Franse berggids Hervé Gourdel op dezelfde brute wijze om het leven.

Ook hij was het slachtoffer van terroristen die banden hebben met IS. Dat zou voor de radicale groep, die achter de ontvoering van Bolam zit, niet gelden, zeggen terreurexperts.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.