‘Geen contact met rebellen’: Oekraïne wil einde aan ‘speculaties’

31 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense regering ontkent eerdere berichten dat Nederland wat Kiev betreft direct had kunnen communiceren met de separatisten in het rampgebied van MH17.

Dit meldt Kiev vrijdag in een opvallend persbericht.

Ontkenning

Woensdag werd namelijk bekend dat Oekraïne vond dat Nederland direct na de crash in onderhandeling had moeten treden met de separatisten over toegang tot het rampgebied. Nu ontkent de Oekraïense regering dat.

Volgens een persbericht op de website van de Oekraïense ambassade in Nederland heeft Kiev Nederland en andere landen vanaf het  begin af aan steeds verzocht niet rechtstreeks te onderhandelen met de rebellen.

Al het contact met de separatisten loopt via de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) en volgens Kiev hoort dat ook zo.

‘We hebben onze vrienden en bondgenoten altijd gevraagd, en dit geldt nog steeds, om het alleen bij indirecte communicatie met de separatisten te houden, ook in de context van het lopende internationale onderzoek naar de tragedie met MH17.’

Verwarring

Met het bericht wil de regering ‘opzettelijke speculatie of verwarring van de begrippen ‘indirect contact’ en ‘directe politieke onderhandelingen’ uit de weg ruimen.

Opvallend genoeg is de kern van het bericht dus dat er volgens Oekraïne verwarring is ontstaan over het verschil tussen de concepten ‘indirect contact’ en ‘directe politieke onderhandelingen’.

Morele plicht

Het bericht van Oekraïne is opmerkelijk omdat verschillende vertegenwoordigers van Kiev deze week in Nieuwsuur min of meer betoogden dat Nederland direct contact had moeten opnemen met de rebellen om toegang tot de crashsite te krijgen.

“Natuurlijk is het zorgen voor toegang tot de rampplek geen politieke kwestie. Het is een morele plicht,’ zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin in het programma.

Maleisië voerde na de ramp wel direct onderhandelingen met de separatisten en arriveerde daarmee snel in het rampgebied.

‘Ze namen een aantal brokstukken van het vliegtuig mee. Ze probeerden zelfs een document te tekenen met de Volksrepubliek Donetsk,’ zei de minister tegen Nieuwsuur, ‘maar dat had geen politieke of wettelijke consequenties. Voor ons is alles wat werkt goed, en in dit geval werkte het.’

Ook de Oekraïense kolonel en legerwoordvoerder Andrey Lysenko wekte de indruk dat het geen probleem was geweest wanneer Nederland direct met de rebellen had gepraat: ‘de Nederlandse regering had alles moeten proberen (…)’ zei hij in het Nederlandse programma.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.