buitenland

Gedwongen huwelijken en gekochte bruiden: het lot van Jezidi’s

12 oktober 2014

De terroristische organisatie IS houdt honderden Jezidi’s – mannen, vrouwen en kinderen – gevangen in Irak en Syrië. Vrouwen en meisjes worden gescheiden van de mannen en IS dwingt hen om met IS-terroristen te trouwen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) meldt dat zondag op basis van verklaringen van Jezidi’s die zijn ontsnapt, en telefoongesprekken met vrouwen die gevangen worden gehouden.

Bekering

Jongens worden apart genomen en moeten zich bekeren tot de islam. ‘We hebben schokkende verhalen gehoord van gedwongen bekering tot de islam, gedwongen huwelijken, en zelfs seksueel geweld en slavernij,’ zegt HRW-adviseur Fred Abrahams.

Volgens Abrahams zijn sommige slachtoffers kinderen. Getuigen zeggen dat IS ook vrouwelijke gevangenen koopt en ze vervolgens dwingt om te trouwen. Een tienermeisje zegt dat IS haar heeft gekocht voor 1.000 dollar.

IS heeft de Jezidi’s begin augustus gevangengenomen. De mannen en vrouwen mochten in eerste instantie bij elkaar blijven, maar werden later opgedeeld in drie groepen: oudere vrouwen, verbleven samen met moeders met jonge kinderen en soms hun echtgenoten, dan was er de groep van jonge vrouwen en tienermeisjes, en als laatste was er de groep van tienerjongens en jonge mannen.

Geslagen

Hoeveel Jezidi’s en andere religieuze minderheden precies worden vastgehouden door de terreurbeweging is niet duidelijk. Veel minderheden zijn op de vlucht geslagen, waardoor het onduidelijk is hoeveel burgers precies worden vermist. De ontsnapte Jezidi’s zeggen dat het gaat om honderden gevangenen.

Een vrouw die wist te ontsnappen, zegt dat meisjes al op jonge leeftijd worden gedwongen om te trouwen met de extremisten. Ze krijgen gouden sieraden, een soort bruidsschat, van hun nieuwe echtgenoten.

IS gebruikt verlaten scholen, gevangeniscomplexen, militaire bases en huizen om gevangenen vast te houden. De gevangenen krijgen maar weinig te eten. Om veilig te blijven voor luchtaanvallen, verplaatst IS de gevangenen steeds. Ze zitten vaak opgesloten in kleine ruimtes.

Jezidi’s

De Jezidi’s zijn een Koerdische, religieuze minderheid. Begin augustus waren er grote zorgen over hen toen tienduizenden Jezidi’s vastzaten in het Sinjar-gebergte in het noorden van Irak. Zij werden omsingeld door terroristen van IS. Dankzij luchtaanvallen, en het optreden van het Koerdische leger wisten Jezidi’s te ontsnappen, maar voor sommigen kwam de hulp te laat.

IS ziet Jezidi’s als duivelsaanbidders. De Jezidi’s ontkennen zoiets als de duivel en de hel, maar aanbidden een ‘schepper’ met wie ze communiceren via het hoofd van zeven engelen, Melek Taus. Volgens moslims staat hij gelijk aan Lucifer, oftewel de Duivel.

Luister naar de verklaringen van de ontsnapte Jezidi’s:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.