‘Extreme moslim’ bedreigt deze Belgische politici met de dood

26 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Twee Belgische politici zijn met de dood bedreigd, vermoedelijk door een moslimextremist. Het zijn de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (54), en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (36), die allebei behoren tot de Vlaams-nationalistische N-VA.

Jambon vertelde op de Vlaamse tv-zender VTM dat de bedreiging vrijdag is binnengekomen op het politiebureau in Aarlen, de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg.

Het ging volgens hem om een handgeschreven brief, ondertekend door ‘een extreme moslim’. Jambon en Francken zouden ‘het grondgebied moeten verlaten’, omdat hun leven anders gevaar zou lopen.

Radicalisering

De politie heeft de twee politici extra beveiliging aangeboden. Jambon maakt daarvan geen gebruik. ‘Het effect dat het bij mij heeft gehad, is dat ik nog meer gemotiveerd ben om deze job goed te doen.’ Hij is onder meer verantwoordelijk voor de bestrijding van radicalisering van moslims.

Francken krijgt wel extra beveiliging. Dat heeft volgens Jambon te maken met zijn privésituatie, omdat hij de vader is van twee kleine kinderen. De veiligheid van Francken wordt in de gaten gehouden door de lokale politie.

Homo’s

De twee bewindslieden zitten net twee weken op hun post in het eerste kabinet van premier Charles Michel. En die korte periode is niet geruisloos verlopen. Jambon zei dat collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog ‘hun redenen hadden’ en Francken deed stof opwaaien onder vooral linkse parlementariërs, omdat hij bij geweld tegen homo’s in Brussel zou hebben verwezen naar ‘het hoge aantal islamieten en kut-marokkaantjes’.

Daarop kreeg hij de term ‘racist’ naar zijn hoofd geslingerd van de leider van de Franstalige socialisten, Laurette Onkelinx. Maar er was ook bijval voor zijn uitspraak vanuit eigen partij. Of de bedreiging verband houdt met de uitlatingen, is niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.