buitenland

Elsevier Uw geld: zo bezuinigt u op de zorgverzekering

02 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Binnenkort is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hoe kunt u geld besparen?

Het overstapseizoen in de verzekeringsbranche is weer aangebroken: zorgverzekeraars maken deze en komende maand hun premies voor volgend jaar bekend, wat traditiegetrouw gepaard gaat met uitgebreide reclamecampagnes op tv en radio om klandizie te trekken.

Spits

Verzekeraar DSW beet vorige week het spits af en maakte bekend dat een basisverzekering bij hen volgend jaar 95 euro per maand kost, hetzelfde als dit jaar.

Naar verwachting zullen ook andere verzekeraars niet ingrijpend sleutelen aan hun premie, waardoor Nederlanders die willen besparen vooral moeten laveren tussen uitgeklede polisvoorwaarden.

Zo’n 6,5 procent van de Nederlanders stapte vorig jaar over naar een andere verzekeraar, blijkt uit cijfers van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Hoewel de premie dit jaar naar verwachting gelijk blijft of iets stijgt, is er sinds enkele jaren veel concurrentie op de zorgmarkt.

‘Slapers’, mensen die nog bij een dure verzekeraar zitten, kunnen daardoor alsnog enkele honderden euro’s besparen door over te stappen naar een goedkopere concurrent.

Eigen risico

Wie volgend jaar niet verwacht gebruik te maken van zorg, kan daarnaast kiezen voor een hoger eigen risico. Zo’n 10 procent deed dat vorig jaar volgens prijsvergelijker ZorgWijzer.

Met een vrijwillig verhoogd eigen risico van 500 euro bespaart u jaarlijks tussen de 180 en 250 euro. Maar let wel: breekt u een arm of been – dat kan iedereen overkomen, kerngezond of niet – dan moet u uit eigen zak geen 375 euro, maar in totaal 875 euro betalen.

Een consult van de huisarts hoeft u trouwens niet zelf te betalen: dat valt buiten het eigen risico. Loopt u dus een lelijke snee op, ga dan naar de huisarts of huisartsenpost en niet langs de eerste hulp in het ziekenhuis. Dat scheelt zomaar 400 euro.

Contracten

Een andere manier om te besparen, is om de zogeheten vrije artsenkeuze op te geven. Verzekeraars sluiten met onder meer ziekenhuizen contracten af voor de behandeling van hun verzekeringnemers, en kunnen zo gunstigere prijzen bedingen. Maatschappijen hebben dan ook het liefst dat u een gebroken vinger bij die zorgverlener laat behandelen.

In ruil daarvoor krijgt u een paar tientjes korting op uw premie. Als u toch liever naar een ander ziekenhuis gaat, moet u een deel van de behandeling zelf betalen. U kunt op de website van verzekeraars checken of zij een contract hebben met de zorgverleners die uw voorkeur genieten. Bijvoorbeeld die in uw buurt.

Als laatste loont het om aanvullende verzekeringen onder de loep te nemen: zo weegt de extra premie van een tandartsverzekering voor de meeste Nederlanders niet op tegen de kosten die zij doorgaans in een jaar maken. Die 10 euro per maand kunt u dan beter investeren in tandenstokers en flossdraad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.