Ebolapaniek op station in Texas, Obama roept op tot kalmte

19 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De inwoners van de Amerikaanse stad Dallas (Texas) staan op scherp nadat daar een ebola-patiënt om het leven is gekomen en twee verpleegkundigen zijn besmet met het virus. Dat zorgde zaterdag voor grote paniek op een trein- en busstation.

Een vrouw werd ziek toen ze de trein uitstapte op het station. Ze moest overgeven en had lichte koorts, melden Amerikaanse media.

Ziekte

Autoriteiten zeggen dat de vrouw geen ebola heeft en dat er ook geen reden is om dat te denken. In de Verenigde Staten is een groep van honderd mensen die extra in de gaten worden gehouden, omdat ze in contact zijn geweest met mensen die aan ebola zijn overleden.

In eerste instantie werd gemeld dat de vrouw in Dallas tot deze groep behoorde, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De situatie was voor de Amerikaanse president Barack Obama aanleiding om Amerikanen gerust te stellen.

Hij roept burgers op niet in paniek te raken over verspreiding van de ziekte. ‘Het is een ernstige ziekte, maar we kunnen niet toegeven aan hysterie of angst,’ zegt Obama.

Ook is hij niet van plan om een vliegverbod in te stellen voor de ‘ebola-landen’. ‘We kunnen ons niet volledig afsnijden van West-Afrika,’ zei Obama in zijn wekelijkse radiotoespraak. ‘Het afsluiten van een hele regio in de wereld kan de situatie zelfs erger maken.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voorraad

De ebola-epidemie heeft inmiddels 4.500 levens geëist. Canada zal vanaf maandag achthonderd doses van een experimenteel vaccin tegen ebola naar de Wereldgezondheidsorganisatie sturen.

In de strijd tegen de verspreiding van het ebolavirus heeft de Amerikaanse overheid aan drie laboratoria gevraagd om het experimentele vaccin ZMapp te produceren. Dat wordt nu nog door één klein bedrijf gedaan en de voorraad is op.

Minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) steunde zaterdag de oproep van de Britse premier David Cameron aan de Europese Unie om meer geld vrij te maken voor de strijd tegen ebola. Cameron vroeg om 1 miljard euro beschikbaar te maken. Ploumen sluit zich daarbij aan.

‘Het kan niet zo zijn dat met name een aantal grote landen nauwelijks geld of middelen ter beschikking stellen. Ieder land hoort zijn verantwoordelijkheid te nemen bij de bestrijding van ebola.’ Nederland heeft al 30 miljoen euro vrijgemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.