Dit keer echt? Poetin haalt troepen weg bij grens Oekraïne

12 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Al enkele maanden staan er Russische troepen gestationeerd aan de grens met Oekraïne. President Vladimir Poetin trekt naar eigen zeggen de troepen nu terug, omdat hun ‘periode van training’ voorbij is.

De militairen moeten terug naar hun basis, laat Poetin weten in een verklaring. Het zou gaan om 17.600 militairen.

Zorg

Rusland heeft eerder aangekondigd de troepen te zullen terugtrekken, maar dat gebeurde toen niet. Het grote aantal Russische militairen in de buurt van de Oekraïense grens is een grote zorg voor de NAVO. De NAVO vreesde voor een Russische invasie.

De actie van Poetin komt op een opvallend moment. Poetin heeft volgende week een ontmoeting met zijn Oekraïense college Petro Porosjenko. Oekraïne zegt dat Rusland de pro-Russische separatisten in Oekraïne bewapent, en op sommige momenten zouden Russische militairen zelfs hebben meegevochten tegen het Oekraïense leger. Rusland ontkent dit.

Poetin en Porosjenko zullen elkaar vrijdag treffen in Milaan bij de Asia-Europe Meeting. Porosjenko heeft eerder gezegd dat de gesprekken tussen de twee niet eenvoudig zullen zijn vanwege de ingewikkelde rol die Rusland speelt in het conflict.

Weren

Volgende maand is in het Australische Brisbane de G20-top. De Australische premier Tony Abbott heeft laten weten dat hij Poetin niet zal weren van de top. Het besluit ligt gevoelig omdat bij de crash van vlucht MH17 veel Australiërs om het leven zijn gekomen.

Abbott zegt dat het besluit om Poetin buiten de deur te houden, niet bij hem ligt. ‘Australië heeft niet het recht ja of nee te zeggen tegen individuele leden van de G20. Rusland is lid van de G20 en daarom zijn we verplicht de Russische leider toe te laten tot dit land.

Rusland werd tijdens de G8, de top van rijke industrielanden, wel in de ban gedaan vanwege de annexatie van de Krim in maart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.