Dit is de eerste veroordeling van pedo door ‘virtueel meisje’

21 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Australische man dacht webcamseks te hebben met een negenjarig Filipijns meisje, maar in werkelijkheid was het een virtuele val van Terre des Hommes.

De Nederlandse organisatie zette vorig jaar tien weken lang het levensechte computermeisje ‘Sweetie’ in om pedoseksuelen op internet te snappen. Kindersekstoerisme op internet is namelijk een groeiend fenomeen. De Australiër is de eerste pedoseksueel die veroordeeld is met behulp van de beelden van Sweetie.

Niet echt

De man werd al eerder veroordeeld wegens misbruik. Hij heeft bekend obscene foto’s van zichzelf naar Sweetie te hebben gestuurd. Ook is er kinderporno op zijn computer aangetroffen.

De man krijgt twee jaar celstraf en moet een verplichte behandeling voor pedoseksuelen volgen. Volgens de rechter was het ‘irrelevant’ dat Sweetie niet echt is: ‘Als je denkt dat het een negenjarig meisje is, dan is dat genoeg voor een veroordeling’.

Makkelijk doelwit

In 2013 deden onderzoekers van Terre des Hommes zich in chatrooms voor als een Filipijns meisje. Ze gebruikten daarvoor het virtuele personage Sweetie, dat in de manier waarop zij praatte en bewoog niet te onderscheiden was van een echt kind.

In tien weken werd Sweetie door talloze volwassen mannen benaderd met verzoeken om seksuele handelingen te verrichten voor de camera. Zij boden haar daar geld voor. Terre des Hommes identificeerde met dit onderzoek meer dan duizend verdachten uit 65 verschillende landen.

Trots

Hans Guyt, campagnedirecteur van Terre des Hommes Nederland, is trots op de veroordeling van de Australiër. Volgens hem hoopten hij en zijn collega’s altijd al dat het initiatief veroordelingen zou opleveren. ‘De opsporingsdiensten realiseren zich nu dat de informatie die wij hebben erg nuttig is’, zei hij tegen BBC.

Volgens de organisatie worden er steeds meer kinderen seksueel misbruikt via internet. Onderzoek van de FBI wijst uit dat er op elk willekeurig moment ongeveer 750.000 pedo’s online op zoek zijn naar seks, schrijft The Economist. Omdat internet ook in armere landen steeds toegankelijker wordt, vormen kinderen in die landen een makkelijk doelwit voor seksuele uitbuiting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.