Deze Nederlander gaat strijd tegen ebola in Liberia leiden

09 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlander Peter Jan Graaff is woensdag door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon benoemd tot Ebola Crisis Manager voor Liberia. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ebola tot nu toe 3.879 doden geëist.

Liberia is een van de landen die het hardst getroffen is door de ebola-uitbraak. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), een organisatie die de situatie in West-Afrika nauwlettend monitort, is de huidige uitbraak ‘de grootste en meest complexe uitbraak in de geschiedenis’.

Het CDC verklaart dat de ebola-uitbraak veel onrust veroorzaakt onder de West-Afrikaanse bevolking en meldt een toename in gewelddadige incidenten tegen hulpverleners. Ook staat het zorgsysteem van Liberia onder grote druk.

Maatregelen

De Liberiaanse regering heeft al een aantal maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van ebola te voorkomen. Gebieden en gemeenschappen waarin ebola is geconstateerd, zijn in quarantaine geplaatst. Ook zijn, de grootste toegangspunten tot het land uitgezonderd, alle grenzen van Liberia gesloten.

Mensen die het land in- of uitgaan worden uitgebreid gescreend op mogelijke symptomen. De regering heeft verder beperkingen ingesteld op massabijeenkomsten.

Graaff

Peter Jan Graaff zal namens de Ebolamissie van de VN (UNMEER) nauw gaan samenwerken met de Liberiaanse regering om de ziekte te bestrijden. Graaff heeft volgens de VN ‘een schat aan ervaring met gezondheid en internationale zaken’. Hij werkte bij de WHO in Afghanistan, Haïti en een aantal Afrikaanse landen. Hij was onlangs nog hoofd van het Team van Burgerzaken en Ontwikkeling van de VN-missie in Afghanistan (UNAMA).

Graaff werd geboren in Heerde en rondde in 1986 zijn studie farmaceutische wetenschappen af aan de Universiteit Leiden. In 2003 behaalde hij een Master of Business Administration aan de Heriot-Watt Universiteit in het Schotse Edinburgh.

West-Afrika

Naast Graaff heeft de VN nog twee crisismanagers voor ebola op het Afrikaanse continent aangewezen: de Rwandees Marcel Rudasingwa gaat de functie uitvoeren in Guinee en de Amerikaan Amadu Kamara in Sierra Leone. Liberia, Guinee en Sierra Leone behoren tot de landen waar de ebola-uitbraak op dit moment het heftigst is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.