Deze motorclubleden kunnen worden gestraft voor anti-IS-strijd

16 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlanders die in Syrië en Irak deelnemen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) zijn ‘in beginsel’ strafbaar. Zij kunnen worden vervolgd voor oorlogsmisdrijven, moord, doodslag, vrijheidsberoving en mishandeling.

Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdagavond.

Noodweer

Of de Nederlanders, bijvoorbeeld omdat zij de kant kiezen van Koerdische milities, ook daadwerkelijk worden vervolgd, hangt af van de omstandigheden waaronder de misdrijven worden gepleegd.

Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van noodweer. Het feit dat gevechtsvliegtuigen van de Nederlandse luchtmacht IS-stellingen bombarderen boven Irak, verandert daar helemaal niets aan, aldus het OM. Aansluiting bij of hulp aan IS hoe dan ook strafbaar, nu Nederland met actieve gevechtshandelingen deelneemt aan het gewapende conflict tegen die terroristische organisatie.

Motorclub

Het oordeel van justitie betekent dus ook dat de drie leden van motorclub No Surrender, die aan de zijde van de Koerden mee zouden vechten tegen IS, een probleem hebben.

Dat de drie – afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Breda – hun wapens hadden opgepakt in Irak, werd vorige week bevestigd door Klaas Otto,  de baas van No Surrender. Volgens Otto weten de drie heel goed wat ze daar doen. ‘Het zijn getrainde jongens met veel ervaring. Hun motief is een vooral idealistisch, vertelde de voorman van No Surrender, schrijft BN/De Stem. ‘Ze wilden een daad stellen toen ze de beelden van de onthoofdingen zagen.’

Tolk

Eerder werd gemeld dat de drie in Syrië zaten, maar dat blijkt de Iraakse stad Mosul te zijn. In een interview op een Koerdische televisiezender zegt het No Surrender-lid dat de Koerden al heel lang worden onderdrukt. Zijn overige antwoorden waren niet te verstaan, omdat een tolk door hem heen praat. De voornaam van de geïnterviewde man zou Ron zijn, meldde De Telegraaf.

Buitenlandse media doken de afgelopen dagen gretig op het verhaal. Het eerdere bericht van het Franse persbureau AFP dat de motorclubleden geen straf zouden krijgen voor deelname aan de strijd tegen IS verscheen in media als de Franse krant Le Figaro en de Britse tabloid Daily Mail.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.