Deze jihadbruid wil IS verlaten en terugkeren naar Oostenrijk

11 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
''

Een Bosnisch-Oostenrijks meisje, dat is getrouwd met een IS-terrorist, wil niet langer in Syrië blijven. Ze heeft getelefoneerd met haar ouders in Wenen.

In het telefoongesprek zegt Samra Kesinovic (17) dat de keuze om naar het Arabische land af te reizen een grote vergissing is geweest, schrijven verschillende Oostenrijkse media. Vermoedelijk verblijft ze op dit moment in de Syrische stad Raqqa, die geldt als de ‘hoofdstad’ van Islamitische Staat (IS).

Zwanger

Kesinovic vindt dat de praktijken van de terreurbeweging veel te ver gaan. De tiener vertrok in april, samen met haar vriendin Sabina Selimovic (15). Vermoedelijk ging hun reis via Turkije – de gangbare weg voor radicale moslims met jihadaspiraties – waar zij de grens met Syrië overstaken.

Ze zouden in Wenen zijn geradicaliseerd, toen zij in aanraking kwamen met een lokale moskee in de Oostenrijkse hoofdstad en nadat zij over de jihad begonnen te lezen op internet, schrijft The Telegraph.

Ze zijn intussen getrouwd met Tsjetsjeense jihadstrijders en zijn allebei zwanger. Maar of de jihadbruid die nu terug wil, daadwerkelijk kan terugkeren naar haar thuisland is nog maar zeer de vraag.

‘Als mensen eenmaal weg zijn, is terugkeer bijna onmogelijk,’ zegt Karl-Heinz Grundboeck, woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het jongste meisje zou volgens het Oostenrijkse OE24 ‘nog niet klaar zijn’ om het IS-gebied te verlaten.

Briefje

De twee meisjes komen uit Bosnië, maar groeiden op in Wenen. Toen ze naar Syrië vertrokken, lieten ze een briefje achter waarop stond dat hun familie niet naar hen op zoek moest, want de twee wilden ‘Allah dienen en voor hem sterven’.

Enige tijd later verschenen foto’s van de twee op internet. Daarop poseerden ze in een niqaab, een gezichtsbedekkende sluier, en met kalasjnikovs. Het leek alsof ze het erg naar hun zin hadden, daar in het IS-kalifaat.

Maar volgens de Oostenrijkse politie is dat allemaal niet waar: hun sociale media-accounts zouden zijn gehackt en sindsdien zouden de meisjes door de terreurbeweging worden ingezet voor propagandadoeleinden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.