Deze documentaire schijnt ander licht op vlucht MH17

25 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Terwijl in westerse media vooral de theorie circuleert dat vlucht MH17 door separatisten met een BUK-raket uit de lucht is geschoten, horen de Russen een heel ander verhaal. Een documentaire van de Russische zender RT zegt bewijzen te hebben voor een andere theorie.

Dat Malaysia Airlines Boeing 777 vlucht MH17 op 17 juli dit jaar uit de lucht is geschoten, staat zo goed als vast. Zelfs de voorzichtige Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat het internationale onderzoek naar de vliegramp uitvoert, stelde begin september in een voorlopig rapport vast dat de romp van het toestel zeer waarschijnlijk is doorboord door ‘een groot aantal objecten’ en ‘met hoge snelheid’.

BUK-systeem?

Maar wat deze objecten precies waren en door wie ze zijn afgevuurd, is niet met zekerheid te zeggen. Oekraïense, Amerikaanse, en nu ook Duitse veiligheidsdiensten zeggen te weten dat pro-Russische separatisten het toestel uit de lucht hebben geschoten met een BUK-raket.

Deze veronderstelling is in lijn met het rapport van de Onderzoeksraad, omdat een BUK-raket op enkele honderden meters afstand van het doelwit uiteen spat in vlijmscherpe metaaldeeltjes (een groot aantal objecten).

Maar harde bewijzen voor deze aanname zijn nooit getoond. De onderzoeksraad zegt ook niet met hard bewijs te kunnen komen, aangezien de wrakstukken nog altijd niet zijn doorzocht.

Intussen wordt op de Russische tv een hele andere versie van het verhaal verteld. De zender RT staat niet bekend om de meest kritische houding ten opzichte van het Kremlin, maar de documentaire die het afgelopen donderdag uitzond, toont wel enkele interessante aspecten in de zaak.

Twee toestellen

In de Russische documentaire vertellen inwoners van het gebied waar de Boeing neerkwam dat ze twee toestellen hebben gezien vlak voor de crash. ‘Ik heb het gezien: er waren twee vliegtuigen. Eén vloog over, toen hoorden we een knal,’ zegt een inwoner.

Ook komt de voormalige Lufthansa-piloot Peter Haisenko aan het woord. Het is de Duitser opgevallen dat er een groot gat zit in de cockpit precies op de plek waar de piloot zat. Ook neemt hij verschillende 30 millimeter-kogelgaten waar in de romp van het toestel.

De documentaire volgt de hypothese dat de Boeing uit de lucht is geschoten door een SU-25-jager van het Oekraïense leger. Dat deze toestellen niet op de hoogte van de Boeing zouden kunnen komen, wordt door meerdere bronnen ontkend. Haisenko zegt het vreemd te vinden dat op Wikipedia, en andere pagina’s, na de crash de maximale vlieghoogte van de SU-25 naar beneden is bijgesteld.

Wit spoor

Kan het dan geen BUK-raket zijn geweest? Er is geen bewijs, stelt de documentaire, dat de separatisten over een BUK-systeem beschikten. Bovendien laat een BUK-raket een groot wit spoor achter in de lucht dat door velen waargenomen had moeten worden. Niemand heeft die dag een dergelijk wit spoor in de lucht gezien, stellen althans de Russen.

Sluitend zijn ook de Russische bewijzen zeker niet. Maar vooral wie zeker denkt te weten wat er met vlucht MH17 is gebeurd, doet er goed aan de 26 minuten durende video even te bekijken. Want als de geschiedenis van de in Oekraïne gecrashte Boeing iets heeft aangetoond, is het dat er geen ruimte is voor snelle conclusies. Daar kan de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), over meepraten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.