Deadline in Hongkong verstreken; protesten houden aan

06 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De demonstranten in Hongkong handhaven de blokkade van de regeringsgebouwen, ondanks de door de overheid gestelde deadline om die uiterlijk maandagochtend op te heffen. Hoe verlopen de besprekingen tussen de demonstranten en de overheid tot nu toe?

De demonstranten blokkeren nog altijd de wegen die leiden naar het centrale regeringsgebouw van Hongkong. Ze staan ambtenaren maandagochtend wel toe om lopend hun kantoorgebouw te betreden.

Ambtenaren zonder auto konden zonder al te veel problemen doorlopen, meldt CNN maandagochtend.

Deadline

De Hongkongse regeringsleider Leung Chun-Ying had de demonstranten tot maandagochtend de tijd gegeven om de regeringsgebouwen vrij te geven. Hoewel het aantal demonstranten enigszins is afgenomen, hebben de leiders van de protestbeweging aangegeven dat betogers elk moment opnieuw de straat op kunnen gaan.

Tot nu toe zijn de besprekingen tussen de leiders van het protest en de overheid vruchteloos geweest. Alex Chow, leider van de Hongkong Federatie voor Studenten, eist dat de studentenleiders door de overheid als gelijken worden behandeld, dat de dialoog wordt voortgezet en dat er politieke veranderingen uit de onderhandelingen voortkomen. De Federatie geeft aan de protesten tot die tijd niet te zullen staken.

Zinloos

De protesten in Hongkong begonnen twee weken geleden naar aanleiding van het besluit van China dat de inwoners van de semi-autonome staat in 2017 niet zelf een nieuwe leider zouden mogen kiezen.

De Communistische Partij van China besloot afgelopen zomer dat een kiescommissie, bestaande uit Peking-loyalisten, de kandidaat voor het leiderschap mag benoemen. Er wordt een nieuw electoraal systeem ingevoerd dat de vijf miljoen inwoners van de stad het recht geeft een winnaar te selecteren.

Vroeger was dit recht voorbehouden aan een commissie van twaalfhonderd man, die tevens grotendeels uit pro-Peking-leden bestond. Critici van dit nieuwe systeem vinden echter dat dit nieuwe recht zinloos is wanneer Peking de kandidaatstelling bepaalt.

Ultimatum

De demonstranten strijden voor minder bemoeienis van de Chinese overheid. Zij stelden de regering van Hongkong een ultimatum: Leung Chun-Ying moest aftreden. Wanneer dit niet zou gebeuren, zouden ze de protesten uitbreiden. Het ultimatum verliep afgelopen donderdag.

Vorig weekend liepen de protesten uit de hand toen de politie traangas en pepperspray inzette in een poging te protestanten te verdrijven. Inwoners reageerden gechoqueerd op het hardhandige optreden van de politie, aangezien protesten in de stad normaliter vredig verlopen. De protesten werden ‘illegaal’ verklaard door de Chinese en Hongkongse overheden.

Peking censureert – niet geheel onverwacht – de informatie die Chinese burgers bereikt over de protesten in Hongkong. Volgens BBC benadrukt de Chinese berichtgeving de afname in het aantal demonstranten en roepen Chinese media de inwoners van Hongkong op om de protesten te boycotten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.