Brengt ‘dubbelspel’ Qatar anti-IS-coalitie aan het wankelen?

11 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Drie Arabische bondgenoten waarschuwen Washington voor die andere coalitiegenoot, Qatar. Het emiraat ondersteunt terroristen en speelt daarom een dubbelspel, vinden zij.

Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten wijzen erop dat de steenrijke Golfstaat weliswaar de militaire campagne tegen de extremisten in Syrië en Irak steunt, maar tegelijkertijd ook financiële steun geeft aan terroristische organisaties, schrijft The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse en Arabische overheidsfunctionarissen.

Breuk

De drie Arabische landen zijn bang dat door connecties van Qatar met onder meer Al-Nusra (gelieerd aan Al-Qa’ida), Hamas en de Taliban in Afghanistan, de internationale coalitie sterk onder druk komt te staan. Sterker: dat het wel eens tot een breuk zou kunnen komen.

Dat kan worden voorkomen als alle landen in de coalitie op gelijke voet het terrorisme te lijf gaan – en dat betekent ook dat de financiële en diplomatieke  banden met terreurorganisaties moeten worden doorgesneden, zeggen de drie Arabische landen. Amerika moet harder optreden tegen het beleid van Doha, de hoofdstad en regeringscentrum van het emiraat.

Wat we nodig hebben, is een zerotolerancebeleid, zei de Jordaanse koning Abdullah, in een boodschap die volgens Arabische diplomaten rechtstreeks was gericht aan Qatar (en Turkije), in september.

Het emiraat, een schiereiland dat grenst aan Saudi-Arabië, ontkent overigens dat het geld en andere hulp aan terroristen geeft. Het vermoeden bestaat echter dat rijke inwoners van Qatar wel degelijk fors met geld over de brug komen. Een zakenman zou dit jaar ruim 2 miljoen dollar hebben overgemaakt naar een IS-commandant, die verantwoordelijk was voor de rekrutering van buitenlandse jihadisten.

Probleem

Als de coalitie echt begint te wankelen, zou dat een enorm probleem zijn voor de Amerikaanse president Barack Obama. Hij benadrukt voortdurend hoe belangrijk de regionale partners zijn in de strijd tegen IS.

Obama’s minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd in september op pad gestuurd om de Arabieren ervan te overtuigen mee te doen aan de anti-IS-coalitie. Dat lukte: zeker tien landen zegden hun steun toe, waarvan er vijf inmiddels formeel meedoen. Volgens Kerry erkent de regio het gevaar van de terreurbeweging en zien de landen in dat er actie moet worden ondernomen.

Missie

De luchtmacht van Qatar ondersteunt de Amerikanen onder meer met logistieke hulp bij aanvallen op IS-doelen in Noord-Irak en bij de Koerdische stad Kobani, die volgens de laatste berichten wordt omsingeld door de terreurbeweging.

Vanaf de Al-Udeid-luchtmachtbasis vertrekken Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voor hun missie. Maar bombardementen laat de militaire leiding van de Golfstaat over aan andere bondgenoten, iets dat ook voor ergernis zorgt, schrijft de Amerikaanse krant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.