Belgen bombarderen IS in Irak, wanneer volgt Nederland?

06 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een Belgische F-16 heeft een bom gegooid op terroristen van Islamitische Staat (IS) in Irak. Het is voor het eerst dat de Belgen een luchtaanval in het Arabische land uitvoeren.

Dat melden Belgische media op gezag van het ministerie van Defensie.

Verkenning

Twee F-16’s van het Belgische leger waren bezig met een gewapende verkenningsvlucht boven een gebied ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Een van de vliegtuigen heeft een GPS-geleide bom ingezet tegen IS-terroristen die in dat gebied het Iraakse leger aanvielen. De vijandelijke dreiging was volgens het ministerie van Defensie ‘onmiddellijk geneutraliseerd’.

België heeft sinds vorige week zaterdag zes F-16’s en 120 militairen gestationeerd in het noorden van Jordanië. Ze maken deel uit van een internationale coalitie tegen IS.

Test

Zondag voerden ook Nederlandse F-16’s hun eerste vluchten uit boven Irak, maar van gewapende actie was nog geen sprake.

De bedoeling van de verkenningsvluchten was ‘om te kijken of we de procedures goed kunnen uitvoeren. Deze (test) hebben we glansrijk doorstaan en dat betekent dat we vanaf dit moment klaar zijn om operaties uit te voeren,’ zei commodore Onno Eichelsheim, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inbreng in de anti-IS-coalitie, zondag tegenover tv-programma Nieuwsuur.

Hij verwacht dat ‘ergens in de loop van de week’ de Nederlandse gevechtsvliegtuigen worden ingezet. Wanneer de F-16’s precies opstijgen om IS-doelen aan te vallen, wordt bepaald door het Amerikaanse commandocentrum van de missie in Qatar. Vanuit die Golfstaat wordt de militaire campagne tegen de terreurbeweging georganiseerd.

Nederland zet 8 F-16’s in bij de strijd tegen IS. Daarvan zijn twee toestellen reserve. Het complete F-16-detachement telt ongeveer 250 mannen en vrouwen. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.