buitenland

Wat Schotland van David Cameron mag verwachten

19 september 2014Leestijd: 2 minuten

Ondanks dat Schotland tegen onafhankelijkheid heeft gestemd, kunnen ze wel meer zeggenschap vanuit Londen verwachten. Premier David Cameron heeft in de aanloop van het referendum een aantal toezeggingen gedaan, en de Schotten verwachten dat de daad bij het woord wordt gevoegd.

Een overeenkomst over de ‘decentralisatie’ – het toekennen van meer zeggenschap aan Schotland – zal komen in november, en een eerste schets van de wetgeving in januari. Dat zei minister-president van Groot-Brittannië David Cameron in een toespraak die volgde op de referendumuitslag. Hiermee tilt hij de kwestie over de Britse Lagerhuis-verkiezingen van 2015.

Toekomst

Over de toekomst van Schotland zei Cameron het volgende: ‘De drie grootste partijen hebben duidelijke toezeggingen gedaan over de toekomstige macht van het Schotse parlement, en we zullen ervoor zorgen dat deze toezeggingen worden nageleefd.’

Daarmee stemt hij in met de wens van de Schotse minister-president Alex Salmond, een groot voorstander van een onafhankelijk Schotland, die na de referendumuitslag zei te verwachten dat de Britse regering ‘snel zijn beloften over het verschaffen van meer zeggenschap aan Schotland zal waarmaken,’ zo meldt The Guardian.

Toezeggingen

In een pleidooi, ondertekend door de leiders van de drie grootste partijen in het Britse Lagerhuis (waaronder David Cameron), dat dinsdag op de voorpagina van de Daily Record stond, deed Cameron een aantal beloften.

De belangrijkste belofte is de voortzetting van de zogenoemde ‘Barnett formula‘, die wordt gebruikt voor het berekenen van de publieke uitgaven die aan elk land van Groot-Brittannië toegekend worden. Op basis van deze formule krijgt Schotland per hoofd van de bevolking 1.623 pond (ruim 2.000 euro) per jaar meer dan de rest van Groot-Brittannië.

Voorafgaand aan het referendum werd gezegd dat de formule gedateerd zou zijn, en dat er een andere formule zou moeten komen. Maar door de toezeggingen van de regering zal dat niet gebeuren. Daardoor kan Schotland nog steeds de stijgende kosten van de gezondheidszorg – een belangrijk punt bij het afgelopen referendum – betalen, zo schrijft de Financial Times.

Verder belooft het pleidooi ‘uitgebreide nieuwe zeggenschap’ voor het Schotse parlement. Cameron zei hierover: ‘Verandering komt eraan, met meer zeggenschap voor het Schotse parlement over belasting en zorg’.

Cameron heeft gezegd dat de bevoegden die zijn toegezegd aan Schotland, ook voor Engeland, Wales en Noord-Ierland moeten gaan gelden. Ook die landen zouden zeggenschap moeten krijgen over hun eigen belastingen, gezondheidszorg en begroting. ‘Dat moet tegelijkertijd plaatshebben en parallel met de regelingen voor Schotland’, zegt Cameron.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.