buitenland

Wat de nieuwe Afghaanse president te doen staat

29 september 2014Leestijd: 2 minuten

Maandagochtend is Ashraf Ghani beëdigd als president van Afghanistan. De 65-jarige oud-minister van Financiën staat een moeilijke taak te wachten.

Maandagochtend is Ashraf Ghani benoemd tot president van Afghanistan. Hiermee is hij de opvolger van Hamid Karzai, de man die in 2001 – na de verdrijving van het Taliban-regime – de macht in het land in handen kreeg.

Er staan Ghani een paar zware taken te wachten.

NAVO

Een van de eerste taken van Ghani is het sluiten van een pact met de Verenigde Staten. Aan het einde van 2014 zal het 150.000-man sterke NAVO-leger zich uit Afghanistan terugtrekken. Vanaf dan moeten de 350.000 Afghaanse krachten het land beschermen tegen de Taliban.

Ghani heeft echter iets beloofd te doen wat zijn voorganger, Karzai, niet deed: het tekenen van een veiligheidspact op dinsdag om internationale militaire assistentie voor Afghanistan tot na 2014 veilig te stellen. De overeenkomst zal toelaten dat na 31 december 2014 nog ongeveer 10.000 Amerikaanse krachten in Afghanistan blijven, zo meldt ABC News.

Ghani is optimistisch over de kracht van de Afghaanse strijders, ‘maar we hebben assistentie nodig van de internationale gemeenschap,’ zei hij in zijn beëdigingstoespraak.

Corruptie

Ghani heeft een verleden als academicus. Hij heeft lesgegeven aan de University of California en John Hopkins University, waar hij onderzoek deed naar het opbouwen van staten en de sociale transformaties die daarmee gepaard gaan. Verder is hij onder meer econoom geweest bij de Wereldbank.

Dit alles heeft hem geleerd dat voor Afghanistan geldt dat, ‘om zich verder te ontwikkelen, het zijn economie moet opbouwen, en dit kan alleen door het aanpakken van corruptie’.

Ghani heeft dan ook aangekondigd dat een van zijn eerste hervormingen zal bestaan uit het bevechten van de corruptie in het land. ‘We zullen corruptie onder ambtenaren niet accepteren,’ zei hij in zijn beëdigingstoespraak maandag.

Taliban

Ghani heeft gezegd dat hij het conflict met de Taliban in zijn land op een vredige manier wil beëindigen. De Taliban hebben Afghanistan geregeerd van 1996 tot 2001, en vluchtten vervolgens voor de strijdkrachten van de Verenigde Naties. Sinds die tijd hebben ze zich schuilgehouden in onder meer Pakistan.

De Taliban hebben al kenbaar gemaakt niet blij te zijn met de aanstelling van Ghani. Op maandag, tijdens de beëdiging van Ghani, blies een zelfmoordterrorist zich op in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hierbij zijn doden gevallen.

Eerder die dag was er al een zelfmoordaanslag in de provincie Paktia. De Taliban hebben voor beide daden de verantwoordelijkheid opgeëist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.