buitenland

Onafhankelijk Schotland? Voor het eerst is meerderheid voor

07 september 2014Leestijd: 2 minuten

Het referendum over een onafhankelijk Schotland is over elf dagen en het lijkt een ware nek-aan-nekrace te worden. Volgens de laatste peilingen kiest een krappe meerderheid van 51 procent voor de onafhankelijkheid.

Het is de eerste keer sinds het begin van de campagne dat de voorstanders voorop staan in de peilingen, meldt The Sunday Times, die een peiling liet uitvoeren door YouGov.

Noordzee

De unie met Engeland en Wales bestaat al sinds 1707, maar daar komt mogelijk een eind aan. Op 18 september mogen de Schotten zich in een referendum uitspreken over een eventuele onafhankelijkheid.

Schotland is financieel onafhankelijk van Engeland, omdat in het Schotse deel van de Noordzee voldoende olie zit. Het gaat naar schatting om 24 miljard vaten. Voorstanders van afsplitsing willen wel een monetaire unie blijven met Groot-Brittannië en het pond behouden.

Daar voelt de regering in Londen echter niets voor. Economen zeggen dat onduidelijkheid over de toekomst van de Schotse munt risicovol is. Als Schotland daadwerkelijk onafhankelijk wordt, kunnen spaarders zich genoodzaakt voelen hun geld van de Schotse banken af te halen.

Welvaart

Voorstanders van onafhankelijkheid denken dat dit de manier is om de welvaart te vergroten. De Schotse politicus Nicola Sturgeon ziet de poll van de The Sunday Times als een teken dat ‘meer mensen zich realiseren dat een ja-stem een kans is om de welvaart te verbeteren voor iedereen die hier leeft’.

Tegenstanders zeggen op hun beurt dat de zakelijke voordelen van afscheiding niet duidelijk zijn. Daarom schaarden de chefs van honderddertig grote bedrijven in Schotland zich eind vorige maand achter de campagne van de tegenstanders. Ook zijn er onzekerheden over de munteenheid, de pensioenen en lidmaatschap van de EU.

Met nog elf dagen te gaan voor het referendum daadwerkelijk wordt gehouden, zullen beide kampen hun campagne gaan opschroeven. Politici gaan de straat op om de zwevende kiezers voor zich te winnen. Jonge kiezers zullen de komende week een persoonlijk aan hen gerichte brief ontvangen van de tegenstanders van onafhankelijkheid.

Ook de voorstanders gaan brieven versturen, uit naam van de Britse zakenman Jim McColl. Daarin probeert hij zwevende kiezers ervan te overtuigen voor afscheiding te stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.