buitenland

Nieuw geweld Oekraïne zet broos bestand verder onder druk

15 september 2014Leestijd: 2 minuten

Er is nog altijd sprake van een wapenstilstand tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, maar nieuwe beschietingen zetten het akkoord onder hoogspanning.

In Donetsk, de grote industriestad in het oosten van Oekraïne die nog altijd in handen is van de rebellen, zouden maandag gevechten zijn uitgebroken. Ook was er artillerievuur bij het vliegveld van Donetsk te horen, meldt een verslaggever van Reuters.

Onder vuur

De luchthaven, die onder controle is van het regeringsleger, lag dit weekeinde ook al onder vuur. Bij het nieuwe geweld van de afgelopen dagen vielen in twee noordelijke woonwijken zeker zes doden, zegt het plaatselijke bestuur in Donetsk.

Tegelijkertijd maakt ook de legertop melding van doden onder de soldaten dit weekeinde. Maar legerwoordvoerder Andriy Lysenko gaf verder geen details over het aantal slachtoffers.

Woonwijken

De rebellen en Kiev beschuldigen elkaar van het opgelaaide geweld en zeggen elk dat zij niet opnieuw zijn begonnen met vechten. De belangrijkste leider van de rebellen in Donetsk, Alexander Zakharchenko, vindt dat Oekraïne verantwoordelijk is het schenden van het akkoord, dat tien dagen geleden werd gesloten. Hij suggereerde dat het einde van het bestand nabij is.

Ook Oekraïne ontkent in alle toonaarden dat het schuldig is: ‘Wij hebben vandaag geen beschietingen uitgevoerd op woonwijken. Dat geldt ook voor gisteren en voor alle andere dagen.’

De Oekraïense president Petro Porosjenko probeert intussen de rebellen tegemoet te komen door hen amnestie en tijdelijk zelfbestuur (drie jaar) over de opstandige regio’s aan te bieden. Het parlement in Kiev buigt zich dinsdag over zijn plan.

Verkenning

Zondag werd ook een team met OVSE-waarnemers beschoten, dat net terugkeerde van de plek waar vlucht MH17 in juli neerkwam, schrijft RTL Nieuws. Een van de twee gepantserde terreinwagens raakte zo beschadigd, dat de waarnemers de auto achter moesten laten. De verkenning was op verzoek van onder meer Nederland.

Het kabinet zond vrijdag dertig extra onderzoekers naar het oosten van Oekraïne. Het is de bedoeling dat ze naar de crashzone gaan als het er veilig is, maar door het geweld van de afgelopen dagen lijkt dat er voorlopig niet van te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.