buitenland

Met aanval IS bombardeert Obama zich definitief tot oorlogspresident

24 september 2014Leestijd: 2 minuten

Na de oorlogsjaren onder president George W. Bush beloofde president Barack Obama meer vreedzamer tijden. Die belofte heeft hij niet kunnen waarmaken. Obama is één van de militair actiefste presidenten van de afgelopen decennia. Of hij dat nou leuk vindt of niet.

Met de belofte een einde te maken aan de Amerikaanse inmenging in conflicten ver buiten het ‘homeland’ betrad Obama in 2009 het Witte Huis. Met de Afro-Amerikaanse Democraat Obama zou Amerika een vreedzamere koers inslaan.

Nobelprijs

Die belofte werd nog in hetzelfde jaar beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Maar in zijn speech in Oslo waarschuwde Obama dat ‘het kwaad’ nu eenmaal in de wereld bestaat en dat een niet-gewelddadige beweging nooit de opmars van Adolf Hitler had kunnen stoppen.

‘Onderhandelingen kunnen leiders van Al-Qa’ida nu eenmaal niet overtuigen de wapens neer te leggen,’ zei Obama. Die uitspraak is de afgelopen jaren veel relevanter geworden dan Obama zou willen.

Zeven landen

De ‘war-ending’ president heeft intussen alweer zeven moslimlanden gebombardeerd. Obama is militair actief (geweest) in Afghanistan, Pakistan, Libië, Jemen, Somalië, Irak en nu in Syrië, al moet hij het salueren nog steeds een beetje leren.

CNN-analist Peter Bergen constateert dat er met de laatste invasie in Syrië iets bijzonders aan de hand is. Volgens Bergen is het de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Amerika, zonder enig mandaat van het eigen parlement, de Verenigde Naties, de NAVO, Arabische Liga of het gebombardeerde land, een invasie is gestart. De truc van Obama is dat hij geen vechtende troepen op de grond naar de gebieden stuurt, maar hoe lang houdt hij dit nog vol? In Afghanistan schroefde Obama het aantal troepen van 30.000 op tot 90.000.

Geen andere keuze

Had Obama dan moeten toekijken hoe moslimterroristen een spoor van bloed achterlaten in Syrië en Irak? Nee, natuurlijk niet. Het spijtige voor Obama is dat de situatie in de wereld zich tegen zijn vreedzame plannen heeft gekeerd.

‘Zijn hele nationale persona sinds 2004 draait rond de vraag “kan hij ons uit Irak krijgen”, ‘ zegt topdiplomaat Nicholas Burns tegen de website Politico.

‘Het is bijna Shakespeariaans hoe hij nu in een conflict wordt gesleurd in juist die landen waaruit hij zich wilde terugtrekken.’ Maar volgens Burns kan Obama niet veel anders. ‘Obama heeft geen keus. IS verspreidt zich niet alleen in Syrië en Irak, maar bedreigt ook VS-bondgenoten Jordanië en Turkije. Het staat buiten kijf dat de president moet ingrijpen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.