buitenland

Is het Mysterie van Stonehenge dan eindelijk ontrafeld?

10 september 2014Leestijd: 2 minuten

Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat Stonehenge ooit deel uitmaakte van een groot aantal gebouwen en grafheuvels.

Er is sprake van een kleine revolutie in archeologenland: Stonehenge – de wereldberoemde cirkelvormige reeks stenen naast het plaatsje Amesbury (Engeland) – blijkt ooit te midden van een groot aantal kapellen, grafheuvels en kuilen te hebben gestaan.

Onderzoekers ontdekten onder meer zeventien nieuwe kapellen. Daarnaast vonden ze monumenten met vormen die ze nog nooit eerder hadden gezien.

Sleutelvraag

Het onderzoek heeft vier jaar geduurd, en besloeg een oppervlakte van ruimte 12 vierkante kilometer land – ongeveer 1.250 voetbalvelden – rondom Stonehenge. De onderzoekers maakten gebruik van technologieën die binnen de archeologie relatief nieuw waren, waardoor ze tot deze resultaten hebben kunnen komen.

De sleutelvraag waar de onderzoekers voorafgaand aan het onderzoek antwoord op wilden krijgen was: ‘Was Stonehenge echt een afgezonderde plek?’ Het antwoord op deze vraag hebben ze nu gekregen, en luidt ‘Nee’.

Dit was een verrassing want er werd lange tijd gedacht dat Stonehenge een totaal opzichzelfstaande constructie was. Dit onderzoek is echter het eerste dat de historische plek volledig in beeld heeft gebracht.

Ontdekkingen

Een van de verrassingen die uit het onderzoek naar voren is gekomen, zijn de sporen van ongeveer zestig gigantische pilaren, die samen deel uit zouden maken van een 1,5 kilometer brede ‘super henge‘. Verder is er een 33 meter lang houten gebouw ontdekt, dat ongeveer 6.000 jaar oud zou zijn.

Ook zijn er twee enorme kuilen gevonden. De kuilen staan aan de west- en oostkant van het zogenaamde ‘Cursus’-monument.

Cirkelvormig

De onthullingen komen na de ontdekking eerder deze maand, dat Stonehenge oorspronkelijk cirkelvormig was. Een opzichter van Stonehenge merkte op dat bepaalde dode plekken gras, die niet bewaterd waren, de vorm van rechthoeken aannamen.

Dit zou volgens de onderzoekers een indicatie kunnen zijn van het feit dat er ooit stenen op deze plekken hebben gestaan, wat zou betekenen dat Stonehenge volledig cirkelvormig is geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.