‘Duitse rapper doorgedrongen tot top Islamitische Staat’

07 september 2014Leestijd: 2 minuten

Een uit Duitsland afkomstige rapper zou zijn doorgedrongen tot de top van de Islamitische Staat (IS). De 39-jarige man die zich voor zijn vertrek uit Duitsland Deso Dogg noemde, zou zich in de entourage bevinden van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Bij een ontmoeting met IS-leiders zou de man trouw hebben gezworen aan Baghdadi, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag.

Gezin

Deso Dogg was de artiestennaam van Denis Cuspert, die opgroeide in Kreuzberg als zoon van een Duitse moeder en een Ghanese vader. Zijn vader verliet het gezin toen Cuspert nog klein was. In 2010 zette hij zijn rapcarrière op een lager pitje en bekeerde Cuspert zich tot de islam.

Cuspert noemt zich nu Abu Thala al-Alamani en is al langere tijd in Syrië. Hij verliet de bondsrepubliek in 2012, ging eerst naar Egypte en daarna naar Syrië. Op internet heeft hij opgeroepen tot de dood van ‘ongelovigen’.

Eind juli dook er een video op van Cuspert, samen met een andere man die Duits spreekt. De video is volgens de krant opgenomen in de buurt van de Syrische stad Homs. De tweede man in het filmpje zegt dat Abu Thala en hij met ‘het mes iemand willen slachten’, waarmee zij verwijzen naar de gruwelijke onthoofdingsfilmpjes die de Islamitische Staat verspreidt.

In september vorig jaar waren er berichten dat Cuspert om het leven was gekomen bij een luchtaanval, maar naar nu blijkt heeft hij de aanval overleefd. Hij zou zwaar hoofdletsel hebben opgelopen en geldt nu als oorlogsheld, schrijft Der Tagesspiel.

Moslims

Duitse veiligheidsdiensten vrezen dat Cuspert een voorbeeld is voor radicaal islamitische jongeren in Duitsland. De ex-rapper maant jongeren om naar Syrië te komen voor de heilige strijd.

Duitsland kampt net als andere westerse landen met moslims die naar Syrië gaan, om mee te vechten met terroristische organisaties. Zo’n vierhonderd Duitsers zouden al naar het door burgeroorlog verscheurde land zijn afgereisd.

In februari waarschuwde de geheime dienst BfV voor het risico van aanslagen door teruggekeerde Syriëgangers. Zij zijn niet alleen geradicaliseerd, maar ook ‘door oorlog gehard’. Het aantal radicale salafisten in Duitsland wordt geschat op 5.500.