buitenland

Aanval op IS begonnen: Amerikanen bombarderen Syrië

23 september 2014Leestijd: 2 minuten

Het offensief tegen Islamitische Staat (IS) is dinsdagochtend vroeg van start gegaan. Met steun van Arabische partners zijn de Amerikanen begonnen met het bombarderen van IS-hoofdkwartier Raqqa in Syrië.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vliegen dinsdag af en aan boven het Syrische Raqqa en andere plaatsen waar veel IS-terroristen zich ophouden.

De Amerikanen krijgen steun bij hun aanvallen van Bahrein, Saudi-Arabië. de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Ook Qatar zou volgens bronnen indirect betrokken zijn bij de luchtaanvallen, meldt CNN.

Raqqa, een belangrijk bolwerk van de moslimfundamentalisten, wordt bestookt door jagers, bommenwerpers en met Tomahawk-raketten die vanaf zee worden afgeschoten.

Details over de bestookte doelen wil het Pentagon niet geven. Maar volgens ingewijden zijn vooral hoofdkwartieren, controlecentra, opslagplaatsen en infrastructuur van de terroristen het hoofddoel van de aanvallen. Berichten over slachtoffers zijn er nog niet.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad zegt op de hoogte te zijn van de aanvallen. Ook het Syrische leger vecht tegen IS. Daarmee doet zich de bijzondere situatie voor dat beide partijen strijden tegen dezelfde vijand zonder dat ze samenwerken.

De partijen zullen een flinke dobber hebben aan het vernietigen van IS. Volgens de CIA hebben zich tussen de 20.000 en 31.500 militanten aangesloten bij de terreurorganisatie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanvalsplan

De bombardementen zijn onderdeel van het plan dat de Amerikaanse president Barack Obama twee weken geleden presenteerde. De luchtaanvallen moeten worden gecombineerd met de inzet van lokale strijdkrachten op de grond. Wie deze strijders in Syrië moeten zijn, is nog niet duidelijk. De Syrische oppositiebeweging heeft zich bereid getoond de Amerikaanse plannen te steunen.

Ook tien Arabische landen hebben aangegeven de strijd tegen IS te willen steunen. Het gaat om Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, Egypte, Irak, Jordanië en Libanon. Turkije blijft terughoudend en ondertekende het samenwerkingsverband niet. Turkije heeft te maken met een grote soennitische minderheid die veel sympathie heeft voor IS. Het land is hoe dan ook essentieel omdat veel IS-terroristen via Turkije naar Syrië en Irak reizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.