buitenland

Zo ziet het dagelijkse leven in de Islamitische Staat eruit

30 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Publieke executies op vrijdag, winkels moeten dicht voor het gebed, vrouwen worden opgejaagd als ze hun sluier niet dragen en sigaretten zijn verboden. Voor inwoners van het Syrische Raqqa is de bezetting van Islamistische Staat (IS) een groot drama. Maar westerse jihadisten willen er juist heen.

De Syrische activist Abu Mohammed geeft zaterdag in de Volkskranteen inkijkje in het openbare leven in Raqqa. De Syrische stad is door IS-terroristen gebombardeerd tot hoofdstad van het kalifaat.

Strenge regels

Het door Mohammed geschetste plaatje biedt niet bepaald reden tot vrolijkheid. Met de komst van de extremisten volgden steeds strengere regels in de stad:

‘Vrouwen werden door de religieuze politie opgejaagd als hun zwarte sluier een heel klein beetje doorschijnend was. Winkels moesten een paar keer per dag dicht voor het gebed. Sigaretten werden verboden. Bij dieven werden handen afgehakt. Mensen kregen in het openbaar zweepslagen. Vrouwen werden gestenigd. Tegenstanders zijn op dorpspleinen gekruisigd.’

Jihad

De meeste inwoners van Raqqa zijn bang en vluchten, of ze blijven de hele dag binnen. Gek genoeg komen uit andere landen allerlei jongeren juist op deze waanzin af. ‘Normale mensen vertrekken juist, maar zij komen voor de jihad, zeggen ze. Ik snap niet wat IS in hun hoofd heeft geplant. Zeker niet bij de vrouwen,’ zegt Mohammed.

Want de Syriër ziet opvallend veel westerse vrouwen in de stad. Daar zijn ook Nederlandse vrouwen tussen. ‘Ik ken iemand die met een Nederlands meisje is getrouwd. Ik denk dat zij 16 of 17 jaar oud is.’

Ronselaars

Of de getuigenverklaringen van deze activist voor 100 procent kloppen, kan niet worden nagegaan. Maar gezien de reputatie van IS kan worden aangenomen dat er een grote kern van waarheid in zit.

Om te voorkomen dat meer jonge moslims in Nederland enthousiast raken voor de middeleeuwse leefomstandigheden in het door IS gedomineerde gebied heeft het kabinet nieuw beleid aangekondigd. Van potentiële jihadisten en ronselaars kan nu zonder tussenkomst van de rechter de Nederlandse nationaliteit worden ontnomen. Afgelopen week werden drie prominente ronselaars opgepakt. In totaal zitten nu vijf jihadronselaars vast. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er binnenkort nog meer arrestaties zullen volgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.