buitenland

Zo leidt de Islamitische Staat kinderen op tot jihadisten

31 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Om zeker te weten dat het gedachtegoed van de Islamitische Staat (IS) wordt doorgegeven, ronselt de terreurorganisatie kinderen op jonge leeftijd. In speciale kinderkampen worden zij opgeleid tot volleerde jihadisten.

De Amerikaanse nieuwszender CNN sprak met een dertienjarige jongen die wist te ontsnappen uit zo’n kamp in de Syrische stad Raqqa. Hij is nu in Turkije.

Snijden

De jongen die sprak met CNN wilde zich aansluiten bij IS, maar dat mocht niet van zijn vader. Toen de terroristen hoorden dat de jongen door zijn vader werd tegengehouden, bezochten zij de man thuis. Ze zeiden: ‘Als je Mohammed niet naar het kamp laat gaan, snijden we je hoofd af.’ Mohammed, niet zijn echte naam, ging uiteindelijk toch naar het kinderkamp.

Volgens de vader wilde Mohammed alleen naar het kamp om veel vriendjes het ook deden. ‘Voor hun zijn oorlog en wapens vermaak.’

De kinderen kregen elke dag ontbijt en moesten sportoefeningen doen. Daarna bestudeerden ze de Koran en leerden ze wapens te gebruiken. De kinderen krijgen Kalasjnikovs en andere geweren in hun handen gedrukt.

Sommige jihadisten waren volgens de jongen aardig, anderen lieten de kinderen toekijken terwijl zij gruwelijke daden verrichtten. Ze zagen hoe mensen zweepslagen kregen, werden onthoofd of gestenigd.

‘We zagen een jongeman  die niet vastte tijdens de Ramadan, daarom werd hij drie dagen gekruisigd. En we zagen een vrouw die werd gestenigd, omdat zij overspel had gepleegd.’ De jongen zegt dat hij sommige lessen in het kamp wel begreep, over vasten en bidden, maar hij snapte niet waarom ze moesten vechten tegen ‘ongelovigen’.

Opleiding

De net opgeleide jongens moesten een eed afleggen, waarin zij trouw zwoeren aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Na het afronden van de opleiding waren zij volgens de Islamitische Staat klaar om te vechten. De vader van de jonge Mohammed wilde zijn zoon opzoeken in het kamp, maar werd weggestuurd door bewakers.

Hij vreesde dat zijn zoon een zelfmoordterrorist zou worden, als de jihadisten beloofden dat Mohammed zou terechtkomen in ‘het paradijs’. Het lukte de vader uiteindelijk om zijn zoon uit het kamp te krijgen en met het gezin naar Turkije te vluchten.

Mohammed bracht het er levend vanaf, maar niet al zijn vriendjes hadden zoveel geluk. Een van zijn vrienden kwam om het leven bij een gevecht tussen IS en het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

De jonge Mohammed zegt dat hij niet gelooft in het geweld van IS. ‘Ik hou van mijn geloof, want ik ben een moslim. Ik ging samen met mijn vader bidden voor IS kwam. Mijn vader heeft me geleerd dat religie niet om geweld draait, maar om liefde en vergiffenis.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.