buitenland

Topoverleg over Oekraïne: wat zijn de verwachtingen?

26 augustus 2014Leestijd: 3 minuten

Opnieuw wordt er stevig overleg gevoerd over het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Ditmaal in Minsk. Maar gaan deze onderhandelingen ook echt iets opleveren?

In elk geval zijn de twee sleutelfiguren, de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin, aanwezig in de Wit-Russische hoofdstad.

Lunch

Of Porosjenko en Poetin elkaar ontmoeten, is nog maar zeer de vraag. Het laatste gesprek tussen de twee kemphanen was op de D-Day-herdenking in Normandië, vlak nadat Porosjenko was gekozen als president. De woordenwisseling die Poetin en Porosjenko tijdens de lunch hadden, verliep volgens ingewijden erg stroef.

Sindsdien zijn de spanningen tussen de buurlanden alleen maar toegenomen. Zo hebben Oekraïense troepen maandag naar eigen zeggen tien Russische militairen opgepakt die zich op Oekraïens grondgebied begaven. Het Kremlin bevestigt dat het tiental is opgepakt, maar spreekt tegen dat het hier gaat om een bewuste actie: de militairen zouden per ongeluk de grens zijn overgestoken.

De soldaten wisten niet meer precies waar zij waren, zegt de Moskou – een claim die door Kiev terzijde wordt geschoven. De Oekraïners zijn ervan overtuigd dat Russisch militair materieel en ook manschappen naar de pro-Russische separatisten worden gestuurd. De rebellen maken in steden als Loehansk en Donetsk nog altijd de dienst uit.

Cynische agressor

Uit de hoofdsteden klinken weinig hoopgevende geluiden. De beschuldigingen aan elkaars adres zijn niet van de lucht. De Oekraïense oud-minister van Defensie Anatoli Grizenko noemde Poetin onlangs nog een ‘cynische agressor‘ waar je eigenlijk niet mee zou moeten praten. Vanuit Moskou en op de Russische tv worden de Oekraïense machthebbers consequent weggezet als een stelletje fascisten.

Dat ook een aantal mensen in de belegerde steden in het oosten van Oekraïne diezelfde mening is toegedaan, bleek zondag wel uit een parade van krijgsgevangenen in Donetsk. De rebellen hielden gevangengenomen Oekraïense soldaten onder schot, terwijl zij hen door de straten van de stad joegen.

Inwoners maakten hen daarbij voor alles en nog wat uit (onder meer ‘fascisten’) en gooiden met eieren. ‘We kunnen nu kijken naar de mensen die naar Donetsk zijn gestuurd om ons te vermoorden,’ zei een spreker voorafgaand aan de optocht.

Hoogspanning

Dat de ontmoeting in Minsk een oplossing dichterbij gaat brengen, is niet waarschijnlijk – zeker niet nu het conflict onder hoogspanning staat.

Oekraïne wil het karwei – het verdrijven van de rebellen – graag afmaken, terwijl Rusland de controle wil houden over het oosten van Oekraïne: twee doelen die niet met elkaar te verenigen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.