buitenland

Ondergronds Gaza: een kijkje in de tunnels van Hamas

19 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken is er veel geschreven over het ondergrondse netwerk van Hamas in Gaza, maar de terreurbeweging liet geen journalisten toe in de tunnels. Tot nu: een verslaggever, fotograaf en cameraman van persbureau Reuters kregen een exclusieve rondleiding.

Met de exclusieve rondleiding wilde Hamas laten zien dat het Israëlische leger niet alle tunnels heeft vernietigd, meldt Reuters. Dat was een belangrijk doel van Operation Protective Edge.

Tunnels

Of het daadwerkelijk om een tunnel gaat die loopt van Gaza tot diep in Israël, is onduidelijk. De Reuters-journalisten werden geblinddoekt toen zij naar de tunnel werden gebracht. Volgens Hamas gaat het om een van de beruchte tunnels.

‘We praten met u vanuit een van die tunnels, die Israël zegt te hebben vernietigd. Onze mannen opereren nog steeds vanuit deze tunnels en zijn voorbereid op elke optie,’ zegt een gemaskerde militant van Hamas.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De man zegt dat de tunnels het bewijs zijn, dat de Israëlische bevolking wordt voorgelogen door haar leiders. De journalisten mochten de tunnels in onder begeleiding van drie mannen met geweren. De terroristen van Hamas zeggen dat de tunnels voelen als ‘thuis’.

‘Vechters hebben deze tunnels gebouwd met hun handen, net zoals ze hun huizen hebben gebouwd. Ze leven hier net zo comfortabel en met zoveel zekerheid als thuis.’

De tunnels zijn op veel plekken hoog genoeg om rechtop doorheen te lopen. Het is onduidelijk hoe diep de ondergrondse gang precies is, maar er is geen verkeer te horen en ook het gezoem van overvliegende Israëlische drones, die normaal goed te horen zijn, zijn niet hoorbaar.

Terreurtunnels

Majoor Arye Shalicar, woordvoerder van het Israëlische leger, zei eerder tegen Elsevier-correspondent Jan Franke dat Israël drie soorten tunnels onderscheidt. ‘De smokkeltunnels van Gaza naar Egypte, de tunnels onder Gaza die niet in Israël uitkomen en de “terreurtunnels” die Hamas en andere militanten gebruiken voor aanvallen.’

Tunnels onder Gaza functioneren vaak als vergaderruimte en als opslag voor raketten en Israëlische legeruniformen, zegt Shalicar. ‘Ook deze tunnels baren ons zorgen, maar ze vormen geen acute dreiging. Het kost Hamas namelijk jaren om nieuwe gangen naar Israël te graven.’

Het bouwen van een ondergrondse gang kost Hamas ongeveer 750.000 euro. Naar verluidt zou Hamas kinderen inzetten voor de bouw en zijn zo’n honderdzestig kinderen daarbij om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.