buitenland

NAVO: Russische invasie in het oosten van Oekraïne

28 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het Russische leger is actief in Oekraïne. Het zou gaan om een troepenmacht van 1.000 militairen.

Dat meldt de NAVO donderdag. Volgens een hooggeplaatste functionaris, die zijn verhaal anoniem deed, ondersteunen de Russen de separatisten in het oosten van Oekraïne en vechten zij met hen mee. Het bondgenootschap zegt dat het Kremlin in de Russisch-Oekraïense grensstreek een leger van 20.000 man klaar heeft staan.

Moskou ontkent dat er een inval gaande is, maar de Russische media berichten uitgebreid over de ‘Russische invasie’. Een aantal media vraagt zich hardop af Rusland nu in oorlog is.

Inval

Eerder op de dag liet ook de Oekraïense gezant bij de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa weten dat Rusland bezig is met een ‘directe inval’ in het buurland.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn geplande werkbezoek aan Turkije afgebroken. Hij heeft de nationale veiligheids- en defensieraad met spoed bijeengeroepen. Porosjenko doet dat vanwege ‘Russische troepenbewegingen’ in het oosten van zijn land.

Tweede front

Het aantal van 1.000 militairen ligt overigens fors lager dan dat werd genoemd door rebellenleider Aleksander Zachartsjenko. Hij zei vanochtend dat er ‘3.000 tot 4.000’ Russische soldaten meevechten met de pro-separatisten.

Sommigen zouden verlof hebben genomen bij het Russische leger om in Oekraïne te vechten. ‘Ze brengen hun vakantie liever door met ons, broeders die vechten voor hun vrijheid, dan op het strand,’ zei Zachartsjenko in een interview voor de Russische staats-tv.

Intussen is een ook een tweede front geopend in het zuiden van Oekraïne. Pro-Russische separatisten stomen op in de richting van de havenstad Marioepol.

Er zijn verschillende berichten dat Novoazovsk, een stad dicht bij de Russische grens, is veroverd door de rebellen. Het Oekraïense leger zou de stad in allerijl hebben verlaten, meldde de BBC eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.