buitenland

‘IS-laptop onthult plan voor grote aanslag met builenpest’

29 augustus 2014Leestijd: 3 minuten

Een onheilspellende vondst in Syrië. Een groep ‘gematigde’ rebellen ontdekte in het noorden van Syrië een zwarte, met stof bedekte laptop. Al snel bleek dat deze laptop van terreurbeweging IS was en dat er allerlei schokkende documenten op stonden.

‘We namen de laptop dit jaar mee uit een IS-schuilplek,’ zegt Abu Ali, een commandant van de rebellengroep die strijdt tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.

De vondst werd gedaan in januari in een dorp in de Syrische provincie Idlib, dicht bij de grens met Turkije.

Geheime folder

De Dell-computer kwam vervolgens in handen van twee journalisten, de Nederlandse verslaggever Harald Doornbos en de Arabische journalist Jenan Moussa. Zij deden hun verhaal voor Foreign Policy, een tijdschrift voor internationaal-politieke vraagstukken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toen de twee journalisten de laptop aanzetten, bleek er niets op te staan. Een grote teleurstelling, aanvankelijk, want even later vond het tweetal, verborgen in een ‘geheime folder’ verschillende opvallende documenten. Die boden inzicht in de denkwereld en moorddadige plannen van de terroristen. Wat was er zoal te zien en te lezen op de laptop?

Scheikundige

In elk geval video’s van de voormalige terreurleider van Al-Qa’ida, Osama bin Laden. En ook instructies hoe bommen moeten worden gemaakt en hoe auto’s kunnen worden gestolen. In de geheime folder staan ook lessen hoe je als jihadist kunt voorkomen dat je wordt gearresteerd als je aan het reizen bent van het ene jihadistische bolwerk naar het andere.

Maar er stond meer op. Het werd stilaan helder dat de eigenaar van de laptop, een Tunesische scheikundige met de naam Muhammed S., zichzelf aan het leren was hoe om te gaan met biologische wapens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die moesten worden ingezet voor een potentiële terroristische aanslag – een met verstrekkende gevolgen. Op de laptop vonden de verslaggevers een 19 pagina’s tellend document waarin staat beschreven hoe de builenpest door middel van besmette dieren kan worden ingezet als wapen. Daardoor zouden heel veel mensen om het leven kunnen komen.

De vondst laat zien welke dreiging IS vormt voor het Westen. Niet voor niets willen de Amerikanen het terroristische ‘kankergezwel‘ uitroeien, alleen weet president Barack Obama nog niet precies hoe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.