buitenland

Bestand Israël en Hamas: hierover zijn beide partijen het eens

27 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat dinsdagavond is ingegaan, houdt vooralsnog stand. Inwoners van Gazastad en Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, gingen dan ook feestend de straat op om de ‘overwinning’ te vieren.

Hamas riep de overwinning uit, ondanks het grote aantal doden dat is gevallen. Meer dan 2.100 Palestijnen kwamen om het leven, onder wie enkele belangrijke leiders van Hamas. De Verenigde Naties gaan ervan uit dat onder de doden vooral burgers zijn, maar dat zal nog moeten blijken.

Blokkade

De wapenstilstand ging dinsdag om 23.00 uur (Nederlandse tijd) in en beide partijen hebben zich er tot nu toe aangehouden. Wat houdt het nieuwe bestand precies in?

  • In tegenstelling tot andere bestanden van de afgelopen weken is er dit keer geen eindtijd afgesproken. Het gaat dus om een staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd.
  • Een belangrijke eis van Hamas was de blokkade van de Gazastrook. De terreurorganisatie wil dat Israël en Egypte deze opheffen. Israël heeft ermee ingestemd om de blokkade gedeeltelijk op te heffen, zodat er humanitaire goederen en bouwmaterialen Gaza in kunnen.
  • Egypte heeft ook toegezegd de 14 kilometer lange grens met de Gazastrook te openen. De Palestijnse Autoriteit, onder leiding van president Mahmoud Abbas, moet de grenzen gaan controleren.
  • De buffer tussen Israël en Gaza zal worden verkleind van 300 naar 100 meter, als het staakt-het-vuren standhoudt.
  • Israël zal het gebied uitbreiden, waarin Palestijnse vissers hun werk kunnen doen.
  • Beide partijen hebben ermee ingestemd om opnieuw vertegenwoordigers naar Caïro te sturen voor nieuwe onderhandelingen.
  • De onderhandelingen zullen beginnen, als het bestand vier weken van kracht is en door zowel Israël als Hamas is nageleefd.
    De delegaties zullen onder meer praten over de mogelijke vrijlating van Palestijnse gevangen in Israël en een zeehaven voor de Palestijnen. Een ander belangrijk onderwerp van gesprek is het ontwapenen van de Gazastrook.

Reacties

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kreeg kritische reacties op de gesloten deal. Israëliërs die in de buurt van de Gazastrook wonen, zijn ontevreden omdat Hamas niet meteen alle wapens inlevert.

Zij hebben er ook een hard hoofd in dat het staakt-het-vuren wordt nageleefd door Hamas. De terreurbeweging heeft al eerder wapenstilstanden geschonden. Ook vanuit zijn eigen kabinet waren kritische reacties. Volgens Israëlische media heeft Netanyahu dan ook geen stemronde gehouden over het voorstel.

Het bestand dat Israël en Hamas nu hebben gesloten, lag al langer op tafel, alleen Hamas stemde er toen niet mee in, zegt woordvoerder van de Israëlische regering, Mark Regev.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.