buitenland

Oud-dictator Panama klaagt videogame aan wegens imagoschade

17 juli 2014

Panamese oud-dictator Manuel Noriega heeft de uitgever van de videogame Call of Duty: Black Ops II aangeklaagd. Volgens Noriega, die een celstraf uitzit voor onder meer de moord op politieke tegenstanders, wordt zijn imago geschaad doordat hij wordt neergezet als dader van ‘fictieve misdaden’.

De tachtigjarige Noriega zegt dat Activision Blizzard Inc, de uitgever van de populaire game, zijn beeltenis gebruikt zonder zijn toestemming om de game realistischer te maken en de populariteit en opbrengsten te vergroten. In de game moeten gamers het karakter ‘Manuel Noriega’ gevangennemen in een missie die is gebaseerd op de interventie die een einde maakte aan het regime van de toenmalige dictator in 1989.

Noriega vindt dat zijn imago wordt geschaad doordat aan hem in de game vele fictieve criminele daden worden toegeschreven, onder meer ontvoeringen en moorden. De oud-dictator wil worden gecompenseerd met een nog onbekende schadevergoeding.

Interventie

Manuel Noriega leidde een militair regime in Panama van 1983 tot 1989. Hoewel hij aanvankelijk een bondgenoot van de Verenigde Staten was en zelfs als informant voor de CIA zou hebben gewerkt, maakte een Amerikaanse interventie in 1989 met operatie Just Cause een einde aan zijn regime.

In de Verenigde Staten zat hij een jarenlange gevangenisstraf uit voor drugshandel. Later werd hij in Frankrijk veroordeeld voor witwassen. Inmiddels zit hij in de cel in Panama, waar hij een straf uitzit voor onder meer het vermoorden van politieke tegenstanders.

Voorganger

Manuel Noriega is niet het eerste publieke figuur dat een rechtszaak aanspant vanwege een karakter in een game.

Lindsay Lohan klaagde eerder deze maand nog de makers van het spel Grand Theft Auto aan vanwege een karakter dat overduidelijke gelijkenissen vertoont met de actrice zonder haar toestemming.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.