buitenland

Wet moet handel in conflictmineralen beperken

16 maart 2017Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Grote bedrijven die mineralen als goud, tin en wolfraam naar Europa importeren moeten vanaf 2021 rapporteren waar die vandaan komen. De bedoeling is dat Afrikaanse krijgsheren met handel in dergelijke grondstoffen geen conflicten meer kunnen financieren.

Het Europees Parlement stemde donderdag in met het wetsvoorstel dat zogenoemde zorgvuldigheidscontroles verplicht stelt. Er waren slechts zeventien tegenstemmers.

Lidstaten worden alleen verplicht Europese bedrijven te controleren die ruwe grondstoffen importeren. Zij willen niet dat de wet ook zou gelden voor halffabricaten en onderdelen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, laptops of auto’s. Via die weg kunnen de mineralen Europa dus ongehinderd blijven bereiken.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) spreekt van ,,een mijlpaal op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen’’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.