buitenland

Tillerson wil Montenegro snel NAVO-lid maken

22 maart 2017Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Montenegro moet binnenkort volwaardig lid worden van de NAVO. Daarvoor pleit de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bij de Senaat. In een brief aan senatoren schrijft Tillerson dat een lidmaatschap van het Balkanland ,,sterk in het belang is van de VS”.

Deelname aan de NAVO zou het land tevens helpen met democratische hervormingen, handel, veiligheid en stabiliteit, meent Tillerson. De Senaat hield eerder snelle goedkeuring van de VS voor toetreding tegen. Twee senatoren vinden namelijk dat de voordelen van zo’n klein land bij de NAVO niet opwegen tegen de nadelen. Vooral omdat uitbreiding van de alliantie tegen het zere been is van Rusland, terwijl de VS juist toenadering willen zoeken.

Montenegro hoopt op de volledige steun van alle 28 lidstaten om in mei, als een NAVO-top staat gepland, volwaardig lid te mogen worden. Het land is momenteel waarnemend lidstaat van het samenwerkingsverband.

In de Nederlandse Eerste Kamer werd dinsdag vergaderd over de kwestie en werd toetreding unaniem goedgekeurd. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken merkte op dat het voor de stabiliteit in de Balkanregio als geheel van groot belang is dat Montenegro toetreedt tot de NAVO.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.