buitenland

Schotse premier wil ‘echte keus’

13 maart 2017Leestijd: 1 minuut

EDINBURGH (ANP) – De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon eist eind 2018 of begin 2019 een nieuw referendum over onafhankelijkheid. Tegen die tijd moet duidelijk zijn wat de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie allemaal inhoudt. Pas dan kunnen de Schotten ,,een echte keus” maken, voordat het ,,te laat is om onze eigen koers te bepalen”.

De Britse premier Theresa May stuurt aan op een ‘harde brexit’, dat wil zeggen ook uittreding uit de Europese binnenmarkt en douane-unie. Schotland wil daarvoor een uitzondering, maar Sturgeon zei dat haar regering hierover tegen een muur aanloopt en dat Londen de Schotten ,,geen centimeter tegemoet is gekomen”.

De woordvoerder van May zei dat een nieuw referendum verdeeldheid zal zaaien en economische onzekerheid brengen, op het slechtst denkbare moment. Hij zei dat May een partnerschap met de EU nastreeft dat voor het hele Verenigd Koninkrijk gunstig moet zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.