buitenland

IAEA: Atoomprogramma Noord-Korea vordert

21 maart 2017Leestijd: 1 minuut

WENEN (ANP/DPA) – Noord-Korea heeft grote vorderingen gemaakt met zijn atoomprogramma. Dat heeft atoomwaakhond IAEA dinsdag bekendgemaakt. Het land heeft de capaciteit verdubbeld van een fabriek waar vermoedelijk uranium wordt verrijkt. Daarvan kunnen kernwapens worden gemaakt.

De situatie lijkt nog verder te verslechteren, aldus IAEA-chef Yukiya Amano. Volgens hem heeft Noord-Korea niet alleen de verrijking van uranium uitgebreid, maar ook de productie van plutonium. “Alle tekenen wijzen erop dat Noord-Korea vorderingen maakt, zoals ze het zelf zeggen.”

Pyongyang heeft de afgelopen jaren twee kernproeven gedaan en meer dan twintig rakettesten. De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uiteindelijk een atoomwapen in zijn bezit krijgt. Een overeenkomst met Noord-Korea over het atoomprogramma, zoals die met Iran, zit er volgens Amano niet in.,,Die kans is zeer gering.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.