buitenland

Europese sociaaldemocraten: Dijsselbloem weg

22 maart 2017Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement wil dat Jeroen Dijsselbloem zich terugtrekt als voorzitter van de eurogroep. De uitlatingen van de PvdA-minister zijn ,,onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen’’, zegt vicevoorzitter Kathleen Van Brempt.

Dijsselbloem insinueerde in een gesprek over Zuid-Europese landen dat wie zijn geld uitgeeft aan ,,drank en vrouwen” niet moet verwachten dat hij geholpen wordt. De fractie was sowieso al geen fan van zijn aanpak in de eurogroep. ,,Wij gaan ervan uit dat hij de eer aan zichzelf houdt.’’

Het fractiebestuur was unaniem. Fractievoorzitter Gianni Pittella zei dat hij een duidelijke spijtbetuiging van Dijsselbloem had verwacht over diens ,,beschamende en moeilijk verkeerd te interpreteren” uitspraken. ,,Dit bevestigt dat Dijsselbloem ongeschikt is om de eurogroep voor te zitten en daarom roepen we hem op op te stappen. De eurogroep verdient een nieuwe progressieve voorzitter.”

De PvdA heeft drie leden in de 190-koppige S&D-fractie, onder wie delegatieleider Paul Tang. Die noemde Dijsselbloems uitspraken ,,ongelukkig’’. ,,Hij had beter andere woorden kunnen kiezen. Maar het parlement gaat niet over de eurogroep, dus wij hoeven ons er niet over uit te laten.’’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.