buitenland

EU houdt brexit-top op 29 april

21 maart 2017Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De regeringsleiders van de Europese Unie komen op 29 april bijeen in Brussel om een besluit te nemen over de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Zij stellen dan de richtlijnen vast waar de Europese Commissie zich bij de gesprekken met de Britten over de boedelscheiding en toekomstige relaties aan moet houden.

Dat maakte Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, dinsdag bekend. De top volgt precies een maand nadat de Britse premier Theresa May het Britse besluit om de EU te verlaten officieel aanmeldt. Dat gebeurt volgende week woensdag.

Zekerheid en helderheid voor burgers, bedrijven en lidstaten zijn de belangrijkste uitgangspunten, zei Tusk. We moeten er alles aan doen om de brexit zo pijnloos mogelijk te maken voor de EU, voegde hij eraan toe.

Als de leiders het onderhandelingsmandaat hebben vastgesteld, kan Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU, snel om de tafel met zijn Britse tegenhanger David Davis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.