buitenland

Bulgaren blokkeren grens Turkije

21 maart 2017Leestijd: 1 minuut

SOFIA (ANP/DPA) – Bulgaarse nationalisten hebben dinsdag grensovergangen met Turkije geblokkeerd. Ze willen daarmee voorkomen dat kiezers met een dubbel paspoort uit Turkije naar Bulgarije komen om hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen.

Dinsdag gaan de Bulgaren naar de stembus. De nationalisten aan de grens verwachten dat er zo’n duizend bussen met kiezers uit Turkije naar Bulgarije komen. Slechts bij een grensovergang werden auto’s doorgelaten.

Ongeveer 10 procent van de Bulgaarse bevolking is van origine Turks. Al sinds de tijd van het Ottomaanse Rijk wonen in het noorden en zuidoosten van Bulgarije veel Turken. In de communistische tijd verlieten ruim 300.000 Turken Bulgarije om – soms onder druk – terug te keren naar Turkije.

Sofia verwijt Ankara dat het zich bemoeit met de Bulgaarse parlementsverkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.