buitenland

Bombardement op waterbron was oorlogsmisdaad

14 maart 2017Leestijd: 1 minuut

GENVE (ANP/RTR) – De Syrische luchtmacht heeft in december met opzet een waterbron gebombardeerd waardoor 5,5 miljoen mensen in en rond hoofdstad Damascus zonder drinkwater kwamen te zitten. Dat concludeert een onderzoekscommissie van de VN, die de actie een oorlogsmisdaad noemt.

Het bombardement was op 23 december op de waterbron van al-Fija tijdens een wapenstilstand. Als gevolg van de actie zaten miljoenen inwoners van Damascus en omgeving een maand zonder drinkwater. Volgens de VN had dat een verwoestende werking op hun levens. Mensen zaten zonder water in zowel gebieden die door rebellen worden beheerst als door het regeringsleger.

De onderzoekscommissie heeft geen aanwijzingen gevonden dat het drinkwater ook opzettelijk was verontreinigd.

De commissie kwam eerder deze maand met de conclusie dat de Syrische regering met opzet in september bij Aleppo een hulpkonvooi had laten bombarderen waardoor zeker veertien hulpverleners omkwamen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.