buitenland

Berlijn blokkeert wapenexport naar Turkije

21 maart 2017Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP/DPA) – Hoewel Turkije formeel een NAVO-bondgenoot is, ziet de Duitse regering wapenexport naar het land steeds vaker niet zitten. De afgelopen vier maanden heeft de Duitse regering elf verzoeken voor wapenexport naar Turkije afgekeurd, meldden de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA dinsdag. Dat is een duidelijke breuk met de jaren daarvoor: tussen 2010 en 2015 werden in totaal slechts acht verzoeken geweigerd.

Het gaat onder meer om handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen. De staatssecretaris van Economische Zaken die erover gaat schrijft bij de cijfers dat ,,de mensenrechten bij wapenleveringen zwaar wegen”. Volgens de Duitse pers is Berlijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer een stuk terughoudender geworden. De zorg is dat de Turkse autoriteiten wapens zullen inzetten tegen de eigen bevolking of bijvoorbeeld in het conflict met Koerden in het zuidoosten van het land.

Normaal gesproken is wapenexport naar bondgenoten geen probleem. Maar de laatste tijd zijn de spanningen tussen de Turkse regering en diverse Europese landen, waaronder Duitsland, hoog opgelopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.