buitenland

VS herdenken aanval Pearl Harbor na 75 jaar

07 december 2016Leestijd: 1 minuut

HONOLULU (ANP) – Op Hawaï wordt woensdag de aanval op Pearl Harbor herdacht. Met het verrassingsbombardement op de Amerikaanse Pacifische Vloot trok Japan de VS op 7 december 1941 abrupt de Tweede Wereldoorlog binnen, precies 75 jaar geleden. Meer dan 2400 Amerikanen kwamen om het leven.

Met de aanval, die in militair opzicht een succes was, bezegelden de Japanners hun eigen lot: vier jaar later tekenden ze de capitulatie, nadat Hiroshima en Nagasaki waren verwoest door Amerikaanse atoombommen.

Bij de officiële herdenking op het Hawaïaanse eiland Oahu zijn nog altijd veteranen aanwezig die de aanval meemaakten. Ook op veel andere plaatsen in de VS wordt stilgestaan bij de aanval.

Eind deze maand komt Shinzo Abe als eerste Japanse premier naar Hawaï om de slachtoffers te herdenken. Hij doet dat samen met Barack Obama, die in mei als eerste Amerikaanse president Hiroshima bezocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.