buitenland

Turkije zet tenten neer voor evacués Aleppo

13 december 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA/GENÈVE/NEW YORK (ANP/RTR/DPA) – De Turkse autoriteiten willen in Syrië tenten neerzetten voor naar schatting 80.000 mensen die mogelijk uit het oosten van de Syrische stad Aleppo weg willen en niet in handen van regeringstroepen willen vallen. Dit heeft de Turkse vicepremier Mehmet Simsek dinsdagavond gemeld.

Het Rode Kruis heeft zich dinsdagavond als neutrale hulp aangeboden bij de evacuatie van mensen uit het restant van het rebellengebied in de Syrische stad Aleppo. Het Rode Kruis staat er graag klaar voor mensen in nood, aldus een woordvoerster in Genève.

Turkse en Russische functionarissen meldden dat er vroeg op woensdag een staakt-het-vuren komt, waarbij tot in de avond rebellen en andere mensen in de enclave kunnen vertrekken naar rebellengebied ten westen van de stad. Een van die functionarissen is de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Hij zei in New York dat de wapens in de nacht van dinsdag op woensdag zwijgen, maar even later zei Tsjoerkin dat er niet meer wordt gevochten omdat heel Aleppo in handen van de regeringstroepen is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.