Strijd om voorzitterschap EU-parlement

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL/STRAATSBURG – De strijd om de opvolging van de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz als voorzitter van het Europees Parlement kan losbarsten. De politieke groepen in het parlement hebben vrijwel allemaal een kandidaat naar voren geschoven.

Voor de grootste fractie, de christendemocratische EVP, is dat de Italiaan Antonio Tajani. Zijn landgenoot Gianni Pittella is de kandidaat voor de sociaaldemocraten. Zij hadden eerder afgesproken de post aan een EVP’er te gunnen, maar die toezegging hebben ze ingetrokken.

De liberale fractie ALDE, waar de VVD en D66 deel van uitmaken, zien de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt als een ,,uitstekende’’ kandidaat. De liberale regeringsleiders, onder wie Mark Rutte, spraken donderdag hun steun uit voor deze ,,bruggenbouwer’’, mede gezien zijn ,,uitgebreide ervaring’’.

Andere kandidaten

De eveneens Belgische Helga Stevens is kandidaat voor de conservatieve fractie ECR en de Italiaanse Eleonora Forenza voor de linkse groep GUE/NGL. De groene fractie heeft de Britse Jean Lambert voorgedragen.

De beslissing valt op 17 januari tijdens een geheime stemming in Straatsburg.