buitenland

Rusland wijst uitspraak Krimgoud af

14 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Rusland is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam woensdag over de geleende collectie Krimgoud. Die uitspraak is volgens het Russische ministerie van Cultuur onder meer in strijd met ,,principes van internationale uitwisseling” tussen musea en schept een ,,zeer negatief precedent”.

De rechtbank oordeelde dat het Allard Pierson Museum in Amsterdam de geleende collectie Krimgoud moet afgeven aan Oekraïne. De rechtbank oordeelde in een zaak die was aangespannen door zowel de staat Oekraïne als vier musea op de Krim.

De honderden kunstobjecten waren uitgeleend door de vier musea aan het Allard Pierson Museum (APM) in Amsterdam, voor de tentoonstelling De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Tijdens die tentoonstelling in 2014 annexeerde Rusland de Oekraïense Krim. Daardoor ontstond de vraag aan wie het APM na afloop de werken zou moeten af- of teruggeven: aan de Krimmusea en dus indirect aan Rusland, of aan Oekraïne en dus naar Kiev. Het museum kwam tussen twee vuren te zitten en vroeg de rechter om een uitspraak.

Die oordeelde dat de objecten naar Oekraïne moeten, omdat dat het land van herkomst is en de objecten cultureel erfgoed van dat land zijn. De Krimschatten moeten op kosten van Oekraïne worden overgebracht vanuit Nederland naar het National Historical Museum of Ukraine in de hoofdstad Kiev. De Nederlandse rechter doet geen uitspraak over wie de rechtmatige eigenaar van de Krimschatten is. Die kwestie moet volgens haar worden uitgevochten voor de rechter in Oekraïne.

Oekraïne moet een bedrag van 111.000 euro betalen dat het APM kwijt was aan opslag, inventarisatie en verzekering van de Krimschatten. Door het Allard Pierson Museum was dat bedrag op 300.000 euro gesteld. Waarom niet dat hele bedrag wordt uitgekeerd is niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het museum.

De partijen hebben drie maanden om in hoger beroep te gaan. Zolang die procedure loopt, blijven de kunstschatten en archeologische vondsten in opslag bij het Allard Pierson Museum in Nederland. Een van de advocaten van de Krimmusea zei nog niet te weten of de instellingen in beroep gaan. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen, maar zei dat beroep wel voor de hand ligt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.