buitenland

Partij Gruevski aan de leiding in Macedonië

11 december 2016Leestijd: 1 minuut

SKOPJE (ANP/DPA) – In de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen in Macedonië ging de partij van voormalig premier Nikola Gruevski zondagavond aan de leiding. Nadat ongeveer een derde van de stemmen was geteld, stond de VMRO-DPMNE op 41 procent. De sociaal-democratische SDSM van oppositieleider Zoran Zaev had 36 procent.

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen worden gezien als de belangrijkste van de afgelopen twintig jaar. De verkiezingen werden gehouden onder sterke druk van de Verenigde Staten en Europese Unie, om een eind te maken aan een verlammende politieke crisis in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek.

De oppositie beschuldigde het kamp van Gruevski op basis van afgeluisterde telefoongesprekken van grootschalige corruptie en criminaliteit. Gruevski wees iedere betrokkenheid van de hand, maar volgens een door hem zelf benoemde speciale aanklager was een deel van de beschuldigingen aan zijn adres gegrond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.