buitenland

Nobelprijzen overhandigd in Stockholm en Oslo

10 december 2016Leestijd: 1 minuut

STOCKHOLM/OSLO (ANP) – In de Zweedse en Noorse hoofdsteden worden zaterdag de Nobelprijzen uitgereikt. In Stockholm ontvangen de meeste laureaten hun medaille, diploma en een document uit handen van koning Carl Gustaf. In Oslo wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Colombiaanse president Santos, geëerd in aanwezigheid van de Noorse koning Harald.

De Groningse hoogleraar Bernard Feringa ontvangt in Stockholm de Nobelprijs voor de Scheikunde, voor zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Hij deelt de prijs, waaraan een geldbedrag van 930.000 euro is verbonden, met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Schot James Fraser Stoddart.

Opvallende afwezige bij de plechtigheid is de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, de Amerikaanse dichter en zanger Bob Dylan, die andere verplichtingen zegt te hebben. Hij liet eerder deze week weten dat hij de toespraak die de laureaten traditioneel houden, heeft opgestuurd naar het Nobelcomité, zodat iemand anders die kan uitspreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.