buitenland

Meer journalisten opgesloten

13 december 2016

BERLIJN (ANP) – Momenteel zitten wereldwijd minstens 348 journalisten vast. Dat is een toename van 6 procent vergeleken met eind 2015. Vooral journalisten in Turkije moeten sinds de neergeslagen couppoging in juli op hun tellen passen.

De cijfers zijn van de internationale organisatie Reporters Without Borders (RWB). Die sprak dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van een ‘heksenjacht op journalisten in Turkije’. Turkije hoort thuis in het rijtje met landen die worden beschouwd als notoire vijanden van de persvrijheid: China, Iran, Egypte en Syrië. De Turkse autoriteiten hebben de telling van de organisatie danig opgedreven. In de Turkse gevangenissen verblijven momenteel ruim honderd journalisten.

Naast professionele journalisten (187) zijn er bijvoorbeeld ook bloggers en zogenoemde burgerjournalisten (146) opgepakt. Wereldwijd zijn er 52 journalisten ontvoerd, vrijwel uitsluitend in Syrië, Jemen en Irak. Van 21 van hen staat vast dat Islamitische Staat ze heeft gekidnapt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.