buitenland

IS terug in oasestad Palmyra

10 december 2016Leestijd: 1 minuut

PALMYRA (ANP) – Negen maanden nadat ze werden verjaagd zijn strijders van de groep Islamitische Staat terug in de Syrische oasestad Palmyra, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten volgens de BBC. Ze kregen zaterdag het noordwesten van de stad in handen en leverden in het centrum slag met Syrische regeringstroepen.

IS richtte in Palmyra en het nabijgelegen Tadmur grote verwoestingen aan nadat ze deze steden vorig jaar hadden veroverd. Twee tempels van 2000 jaar oud, een boog en graftorens werden vernield. De jihadisten beschouwen pre-islamitische bouwwerken als afgoderij.

Na tien maanden wist het regeringsleger Palmyra in maart te heroveren. IS trok zich terug, maar zette in de afgelopen week in Midden-Syrië een offensief in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.