buitenland

Hoofd MI6: meer risico op aanslag door Russen

08 december 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/RTR) – De planningsafdeling van Islamitische Staat beraamt continu aanslagen vanuit Syrië en het Russische optreden in dat land maakt het probleem alleen maar erger. Die boodschap had de chef van de Britse geheime dienst MI6 donderdag in zijn eerste openbare toespraak sinds hij de scepter zwaait. Hij trad aan in 2014.

Volgens spionagechef Alex Younger staat de Russische regering vrede in de weg door alle tegenstanders van het Syrische regime als ‘terroristen’ te beschouwen. Daardoor is een overwinning op IS ook moeilijk, redeneert hij. ,,We kunnen niet veilig zijn voor de bedreigingen vanuit dat land tenzij de burgeroorlog wordt beëindigd.”

,,Rusland en het Syrische regime proberen een woestijn van het land te maken en dat dan vrede te noemen”, verwees hij naar de bombardementen in het land. ,,Het menselijk lijden is hartverscheurend.”

Volgens Younger zijn alleen al in zijn land twaalf terroristische samenzweringen op tijd ontdekt sinds 2013. De Britse autoriteiten hebben al eerder gemeld dat ze aanslagen hebben voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.