buitenland

Europese hulp voor Mosul ingevlogen

12 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Een vrachtvliegtuig heeft maandag de eerste Europese noodhulp voor de bevolking van Mosul afgeleverd in Irak. De 40 ton aan goederen bevat onder meer 3000 dekens, 268 familietenten, slaapmatten en hygiënische producten.

Later deze week volgen meer vluchten. Dinsdag arriveert een Oostenrijks vliegtuig met duizend keukensets en meer tenten en dekens in het nabijgelegen Erbil. Een dag later volgen spullen uit Denemarken en Zweden, waaronder onderwijs- en medisch materiaal. Duitsland heeft generatoren aangeboden.

De noodhulp komt boven op de 134 miljoen aan humanitaire hulp die de Europese Commissie voor dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor kwetsbare groepen in Irak. De gevechten tussen het leger en terreurorganisatie IS in en rond de Noord-Iraakse stad duren al maanden en zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun huis moeten verlaten. Eind dit jaar zijn meer dan 13 miljoen Irakezen afhankelijk van humanitaire hulp, is de verwachting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.